Festival ekološkog pozorišta kroz radionice u borbi protiv trgovine ljudima

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv trgovine

125
Foto: Canva

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima obeležava se 30.jula, kao dan koji je ustanovljen Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u cilju podizanja svesti o ovom problemu u generalnoj javnosti.


Kada se govori o trgovini ljudima, govori se o najgrubljem kršenju ljudskih prava i problemu koji pogađa sva društva. Procenjuje se da u svetu skoro dva i po miliona ljudi postanu žrtve trgovine ljudima i da broj stalno raste, dok se sa druge strane u Srbiji se poslednjih godina beleži rekordano nizak broj registrovanih žrtava.

U prvih šest meseci ove godine, zvanično je identifikovano 26 žrtava trgovine ljudima, od kojih je 15 žrtava seksualne eksploatacije, najčešće dece.

Praksa je pokazala da među žrtvama trgovine ljudima, u svetu i kod nas, značajnu grupu čini mlađa populacija, što ih čini i izuzetno rizičnom grupom, i zbog toga je rad sa njima od posebne važnosti.

Na Nacionalnom kongresu o trgovini ljudima „Ne u mojoj smeni“ učesnici su zaključili da je potrebno veće uključivanje mladih u kampanje koje se tiču prevencije, te prisutnost ove teme među vršnjacima kroz različite kanale komunikacije.

Kako bi doprineli podizanju svesti mladih o trgovini ljudima, ali i unapredili njihovo znanje za prepoznavanje rizičnih situacija i načinima na koje mogu da se zaštite, Festival ekološkog pozorišta (FEP) za decu i mlade, Udruženje Sloboda nema cenu i Kino klub Novi Sad organizuju trodnevnu radionicu o trgovini ljudima u okviru 27. FEP-a, od 19. do 22. avgusta u Bačkoj Palanci.

Mladi će kroz radionicu imati priliku da steknu nova znanja o trgovini ljudima, ali i o tome kako napraviti uspešnu kampanju. Učesnici/ce će imati priliku i da zajedno sa predavačima osmisle, započnu i učestvuju u onlajn kampanju „Neće proći“ koja će imati za cilj podizanje svesti i informisanosti mladih o trgovini ljudima.

Poziv za radionicu je otvoren za mlade iz cele Srbije koji imaju između 16 i 25 godina, a prijave su moguće do 6. avgusta. Projekat „Ne u mojoj smeni“ realizuje se u okviru aktivnosti jačanja kapaciteta i sposobnosti lokalnih organizacija civilnog društva za sprečavanje i borbu protiv trgovine ljudima, koje sprovodi NVO ASTRA u sklopu projekta „Unapređenje prostora i mogućnosti za borbu protiv trgovine ljudima“, podržanog od strane Evropske unije.

Više informacija o radionici „Neće proći“ i projektu „Ne u mojoj smeni“ pronađite na www.fep.org.rs i na „Neće proći“ društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here