„Прадевојчица“ најбоља представа на фестивалу театара за децу

Представа Соње Петровић "Прадевојчица" добитник је Гран при Фестивала за најбољу представу у целини

Извор: Facebook/Sonja Petrović

СУБОТИЦА – Представа „Прадевојчица” у извођењу Народног позоришта „Тоша Јовановић” из Зрењанина, а у режији Соње Петровић из Бачке Паланке, добитник је Гран при Фестивала за најбољу представу у целини на 30. Међународном фестивалу позоришта за децу.


Награда за најбољу режију додељена је Јевгенију Ибрагимову за представу „Ноћна песма” у извођењу естонског театра „Летећа крава”, а ово остварење донело је и награду за оригиналност и фантазију Јевгенију Ибрагимову и Ирини Маријапуу. Представа „Ноћна песма” добила је још једну награду – за оригиналну музику која је додељена Николи Јакимову.

Награда за најбољу сценографију и најбоље решење лутака припала је Ирини Сомборац за представу „Прадевојчица” Народног позоришта „Тоша Јовановић” из Зрењанина.

Међународни фестивал позоришта за децу завршен је у петак увече, а у протеклих пет дана најмлађа публика имала је прилике да види остварења за децу из 14 земаља света, почевши од нашег окружења, Европе, до Далеког Истока.

Жири који је радио у саставу Амела Вученовић, (председница жирија), Јелена Ситар и Јарослав Антоњук доделили су и пет равноправних награда за глумачко, односно аниматорско мајсторство, као и пет специјалних награда

Јубиларни, 30. Међународни фестивал позоришта за децу имао је и свој млади жири који је за најбољу прогласио представу „Седам гавранова” Дјечијег позоришта Републике Српске, а такође је истакао и представу „Прича о љубави једног дрвета” у извођењу театра из Јужне Кореје.

Ове године у главном такмичарском програму одиграно је 13 представа из целог света, а по избору селектора др Зорана Ђерића. Награде за животно дело „Мали принц” за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности додељене су глумици и редитељки Амели Вученовић, Јелени Ситар, луткару, педагогу и публицисти и Боњо Лунгову, глумцу и редитељу.

По први пут ове године додељена је и награда „Отон Томанић” која носи име оснивача дечијег театра у Суботици и додељена је др Зорану Ђерићу.

Међународни фестивал позоришта за децу одржан је од 18. до 21. септембра по 30. пут, представе су се играле на више локација у граду, а уз главни такмичарски програм организоване су и изложбе, промоције књига и пројекција филмова. Такође је одржан и Међународни форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here