Подржали протесте због смрти дечака у Бачкој Паланци, па остали без обећаног новца и подршке општине

Сви су остали затечени информацијом из незваничних извора да председник општине Бранислав Шушница не пристаје да потпише документ о преносу средстава. Као разлог наведена је подршка протестима.

Под слоганом „На литици“, од 24. до 27. августа биће одржан 29. Фестивал еколошког позоришта за децу и младе у Бачкој Паланци, којем је недељу дана пред отварање ове манифестације локална власт ускратила обећане новце.


По први пут у ових 29 година трајања ФЕП-а општина Бачка Паланка неће подржати свој једини културни фестивал. Разлог је што је ФЕП након трагичних дешавања, смрти дечака и његовог деде од струјног удара, издао саопштење у ком изражава пуну подршку грађанима који се боре за правду, а пре свега деци која се боре за безбеднију будућност.

Фото: Јована Семиз

Редитељка Соња Петровић, директорка ФЕП-а, каже како из општине нису одговарали ништа о обећаним средствима, покушала је да сазна када ће се то десити и у каквом су статусу њихови захтеви, али је остала затечена информацијом из незваничних извора да председник општине Бранислав Шушница не пристаје да потпише документ о преносу средстава. Као разлог наведена је подршка протестима.

„Сви се познајемо у Бачкој Паланци. Људи који су у организацији фестивала су као грађани присуствовали протестима, па осим саопштења, сигурно смо и виђени. Већ смо претрпели нападе на друштвеним мрежама од стране тзв. ботова/ новооснованих лажних профила који су вређали и Фестивал и нас лично, тако да смо схватили да смо већ таргетирани. Цифра коју смо очекивали од Општине се чини као да је симболична, али нама који смо у овом граду научили да све правимо штапом и канапом и 200.000 динара много значи. Ова ситуација нам компликује организацију, јер смо те новце предвидели као део буџета и све уговоре са позориштима већ потписали. Није нам комотно, али смо сигурни да ће фестивал бити одличан, јер се већ јављају грађани и компаније које желе да помогну и надоместе финансијски износ. Капацитете смо свакако смањили, због олује која нам је онемогућила да радимо представе у неким просторима које смо планирали, а који су сада неусловни“, рекла је Петровић.

ФЕП је добитник две Октобарске награде општине Бачка Паланка, прошле године је добио другу по реду, за изузетан културни добринос у овом граду који нема своје позориште.

Петровић каже да је пре ових несрећних догађаја, а након јавног захтева на свечаној додели Октобарске награде која је уједно и Седница скупштине тражено да се Фестивал еколошког позоришта уврсти у манифестације од локалног значаја тј. да се обезбеди континуирано финансирање ван конкурсне процедуре, као и да се Фестивалу обезбеде просторије за рад.

Како је уследило неколико састанака на ову тему постојала су усмена обећања да се на томе ради и да Фестивал не треба да конкурише за средства на конкурсу. Међутим како додаје Петровић, „пре неколико дана остали смо не само без континуираних средстава него без средстава уопште.“

„Морам да напоменем да смо ми овде заиста једина културна манифестација, на тим конкурсима за културу такмичимо се за средства са кобасицијадама, пихтијадама и осталим прехрамбеним манифестацијама, због одсуства стратегије за културу, а поготово без одсуства стратегије која би се односила на децу и младе у овој општини. У граду постоје само четири манифестације, које спадају у манифестације од локалног значаја, које се континуирано финасирају, а од којих је једна фиктивна. Сада неће бити ништа ни од обећања да ћемо бити проглашени за манифестацију од локалног значаја, али и обећаних просторија за рад“, наставила је Петровић која води овај фестивал већ 16 година.

Но, каже да ју ова ситуација неће поколебати. Као и остале колеге из организације, вратили су се у Бачку Паланку како би пре свега, омогућили младима оно што је и њима одрастајући у том граду пружио ФЕП.

Помозимо ФЕП-у својим донацијама

„Многе, па и мене је овај фестивал профилисао, обзиром да сам одрастала у граду без позоришта ФЕП је једини разлог зашто сам ја данас редитељ. Зато желимо да сваком детету у Бачкој Паланци омогућимо право на избор јер то не може имати одрастајући у граду какав је данас Бачка Паланка“, изјавила је Петровић која је иначе наша вишеструко награђивана редитељка, чија је представа „Ко је убио Џенис Џоплин“ добила више од 40 награда широм планете.

На репертоару и ове године биће представе из целог света, од Аустралије, Шпаније до Италије. Фестивал сваке године дневно окупи више од 1500 деце и младих, на фестивалу волонтира више од 100 средњошколаца, а у акцијама рециклаже сакупи се више од тоне отпада.

„Не желим да се правим лажно скромна, али наш фестивал је значајан и на светској мапи. Бави се екологијом не само у смислу тема које представе обрађују, него и прозоришних процеса који се дешавају у складу са еколошким принципима. Доводимо представе које не остављају отисак на планету, које користе сценографије од рециклираних или природних материјала. Улаз на представе се плаћа рециклажним отпадом, а новац од рециклаже исплаћујемо у хуманитарне сврхе. Ове године имамо сарадњу са абасадом Аутралије која нам финасира долазак представе из те земље, као и са амбасадама Шпаније и Италијанским институтом у Београду. Покровитељ нам је и Министартсво културе Републике Србије, а блиско сарадјујемо и са Културним центром Бачка Паланка“, изјавила је Петровић.

Како истиче, сада су у проблему и због протокола, јер долазе амбасадори, а како општина више не сарађује и не подржава фестивал, неће имати ко да их дочека од званичника у Бачкој Паланци, што је велика срамота.

Победили на конкурсу па изиграни за просторије

Соња Петровић водила је и пројекат на конкурсу „Градови у фокусу“, који је између осталог имао за циљ да се реновира зграда Музеја града Бачка Паланка у којем су по плану пројекта ФЕП и друге организације везане за културу требале добити своје просторе. Али то се није десило.

„Са тимом ФЕП фестивала предложила сам људима из општине да конкуришемо на тај пројекат, јер је услов био да цивилни сектор сарађује заједно са локалном самоуправом која је званично и подноситељ захтева на конкурсу. Рекли су ми да могу да пишем пројекат уз напомену да морамо да радимо сами и бесплатно. Окупили смо све представнике институција културе у Бачкој Паланци, први пут у историји. Ушли смо у финале и лично сам представљала пројекат пред министром културе у Београду. На крају смо победили и општина је добила 32 милиона динара за једну од фаза радова на обнови музеја“, казала је Петровић.

План пројекта који је презентовала је био да се један спрат остави за културне организације, јер је простор велик, има више од 1500 квадрата. Међутим, музеј је обновљен пре пар година, а ФЕП никада није добио позив да се у њега усели. Како каже Петровић, сада, вероватно, никада ни неће.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here