Учествовали и Новогајдобрани

Традиционална манифестација народне културе одржана је у Пелагићеву у Републици Српској

425
Извор: Недељне новине

КУД „Јован Дучић“, Удружење грађана „САЧ ФЕСТ“ и Удружење жена „Јелече“ из Нове Гајдобре учествовали су прошле недеље на манифестацији израде и очувања традиционалних ношњи и ручних радова, старих заната, фолклора и припремања старих јела које је одржано у Пелагићеву у Републици Српској.


Фолклор је био најлепши део манифестације тог дана, а чланови КУД „Јован Дучић“ су били феноменални и достојанствено су представљали Нову Гајдобру. Велики наш понос представљао је и штанд Удружења жена „Јелече“ који је освојио треће место.

Највише пажње, као по обичају, је привукло припремање старих традиционалних јела, посебно оних испод сача. Стајало се у реду да се проба јагњетина испод сача коју су припремили чланови Удружења „САЧ ФЕСТ“. Имали су и ту част да један од дегустатора њиховог јела под сачем буде и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске Саво Минић који је оценио јело највишом оценом.

„Важно је истаћи велико ангажовање и гостољубивост домаћина који су били сваког момента при руци шта год да затреба, добру и пријатељску атмосферу међу учесницима. Петар Малешев као најстарији члан екипе имао је задатак да шармира жене, што је беспрекорно и чинио, Милица, Сузана и Бранка су задатак да замесе и под сачем испеку хлеб и пријеснац обавиле врхунски, док су Рашу у припреми сача помагали омладинци Момчило и Павле. Захвални домаћини и задовољни гости ће се потрудити да се ова сарадња у будућности настави и ако бог да прошири. Следеће дружење на којем ћемо учествовати је „Пекијада“ у Оћевији, општина Варешу Федерацији БиХ која се одржава 12. августа, а до тада вас све пуно поздрављамо“, кажу из Удружења „Сач фест“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here