Код Жутковића у Новој Гајдобри – прича о козарству

Мало стадо од најмање 25 грла доноси солидну зараду, а стручњаци тврде да би стадо од 100 коза породици донело одличну зараду

1196
Фото: Жарко Жутковић

Свеже козје млеко, домаћи сир, сурутка – ови својеврсни деликатеси последњих неколико година све су траженији производи на тржишту. И све пожељнији на трпезама оних који воде рачуна о здравој, пре свега домаћој храни. Производе се у малобројним домаћинствима иако се зна да козе нису захтевне животиње и потребни су им врло скромни услови за гајење.

Они који редовно купују производе од козјег млека, обзиром на цене, сматрају да је козарство добра инвестиција. Ипак, они који у свом домаћинству имају било већу или мању фарму коза рећи ће да је то велики свакодневни посао током целе године, а успешност зависи како се ко снађе када је у питању продаја. Сматрају да је то посао на дуге стазе јер је потребно много времена да се развије, али се најчешће уз рад и добру организацију исплати.

Појачана исхрана за бољу млечност

Стручњаци тврде да би стадо од 100 коза породици донело одличну зараду. Посебно ако иду на испашу и уколико им се појачава исхрана сеном, луцерком или кукурузом како би млеко било квалитетније.

„Код мене на фарми козе у просеку дају око три и по литре млека дневно, то је шталски просек. Тренутно их на мужи имам 20, хране се на јаслама, дајем им сено, луцерку, кукуруз, а сва храна је са мојих њива те су тршкови исхране смањени“, рекао нам је Жарко Жутковић из Нове Гајдобре.

Литар козјег млека око 250 динара

Његово стадо које током лета броји око 50 до 60 грла, укључујући јарад, доноси сигурну зараду. Дневно има од 60 до 70 литара млека чија је цена око 250 динара за литар. Добар део одлази у прераду.

”Правимо сиреве, млади сир продајемо по цени од 800 динара по килограму док је тврди сир 1.200 динара”, рекао нам је наш саговорник.

И сурутка има своје купце који су спремни да за један литар плате 130 динара. Мушку јарад увек прода унапред, има своје сталне купце. Јаре од 25 до 30 килограма продаје по цени од 500 динара живе ваге, а женску јарад оставља за приплод те тако увећава стадо. Грла су уматичена, па користи субвенције. Каже, кад се све узме у обзир овај посао је исплатив. Стадо од око 100 комада уз добру организацију и рад породици би донело одличне приходе, те у плану имају проширење производње.

Козији сир све траженији – тврди са ораховим уљем нарочито популаран

Готово свако сеоско домаћинство има неки мали објекат који би могао послужити за држање десетак коза. Они који их узгајају тврде да само један литар млека може да издржава козу иако не иде на испашу и једе кукуруз и кабасту храну. Млеко и сиреви имају солидну цену, а и купце, као и јарад која се увек могу продати.

Млеко, сир, сурутка

Тако размишљају и у домаћинству Живковић у Бегечу. Најмлађи члан породице, Илија, ученик је средње Пољопривредне школе у Футогу и са породицом гаји седам коза.

”Једна коза даје око две литре млека и било да га тако продајемо у свежем стању или правимо сир, исплати се. Од око 5,5 литара квалитетног млека добијемо килограм сира и 2,5 литре сурутке. Сир продајемо по цени од 1.200 динара, а сурутка је од 150 до 200 динара. Купаца има, а лако се могу продати и јарићи. Прошле године цена по килограму била је од 500 до 600 динара”, рекли су нам Живковићи уз објашњење да би мало стадо од најмање 25 грла донело солидну зараду. Верујући у добре резултате овог посла, потрудиће се да повећају број грла.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here