У Шиду обележено 128 година од рођења Саве Шумановића

ШИД: Први пут је синоћ пред шидском публиком приказан филм о животу и стваралаштву Саве Шумановића „Светлост и сенке – Уметнике убијају, зар не?” у сали Културно – образовног центра Шид.


Приказом филма обележена је 128. годишњица рођења светског а нашег „сликара светлости у времену таме”.

Филм се бави уметничким стваралаштвом и животом Саве Шумановића. Сниман је у Шиду, Новом Саду, Београду, Винковцима, Загребу и Паризу. Поред документарне грађе Галерије слика „Сава Шумановић“, у филму су приказана Шумановићева уметничка дела, која се чувају у музејима у Србији, Француској, Хрватској, Македонији и Босни и Херцеговини. То је први документарни филм о Сави Шумановићу од 1958. године, када је Александар Петровић снимио „Путеве“. Филм је награђен са 59 признања на међународним филмским фестивалима.

На слици може бити: 6 особа

Остварење које је на свом путу око света освајило бројне награде и срца публике, документујући на јединствен начин више од 400 најзначајнијих Савиних дела и најзначајније моменте његовог живота, настало је је у сарадњи продукцијске куће „Ramonda Production”, Културног центра Војводине „Милош Црњански” и Фондације „Fashion Company”.

На стваралачком путу од Шида до Париза, значајну подршку ауторском тиму пружили су Покрајинска влада, на челу са председником Игором Мировићем и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, на челу са покрајинском секретарком Драганом Милошевић.
Сава Шумановић рођен је у Винковцима 1896. године, а сматра се једним од најзнајнијих сликара српске уметности 20. века. Највећи број његових дела чува се у Галерији слика у Шиду, која са поносом носи његово име. У њој се баштини више од 400 дела.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here