Међу учесницима били Ђоле Балашевић, Синиша Михајловић, Милош Шестић…

Својевремено су турнири у малом фудбалу били веома популарни у Бачкој Паланци

Извор: Недељне новине

БАЧКА ПАЛАНКА – У дугој и богатој историји фудбалске игре у Бачкој Паланци, малом фудбалу припада посебно место.


Наиме, шездесетих година прошлог века, у граду на левој обали Дунава, на отвореним теренима ДТВ „Партизан“, током лета организовани су турнири у овом спорту. На такмичењу, које је организовала општинска омладинска организација и спортски савез општине, учествовале су стотине екипа из бачкопаланачке, али и других општина.

Изградњом спортско – рекреационог центра „Тиквара“, турнири су одржавани у хали (зими), а на отвореним теренима овог центра (лети). Било је то „златно доба“ ове врсте такмичења, које је привлачило одиста велику пажњу, заљубљеника у игру на „петопарцу“.

Ове године навршило се три и по деценије, од завршетка турнира у малом фудбалу који је одигран у нашем граду у лето, године 1987. На отвореном терену СРЦ „Тиквара“, за титулу најбољег борио се велики број екипа из Новог Сада, Бачке Паланке, Гајдобре и других места.

У великом финалу састале су се екипе Посластичарница „Кристина“ и „Цепелин“. Голом Гојка Рајака, „Кристина“ је савладала „Цепелин“ и освојила прво место. Победничка екипа је у финалу наступила хендикепирана без Триве Илића и Мирослав Мићка Ковачевића. Њих двојица су изостала због припрема, које су обављали са екипом „ЧСК“–а из Челарева, чији су били чланови. Један од пресудних тренутака на утакмици, била је одбране пенала, голмана Посластичарнице „Кристина“ – Тодора Гајића познатијег по надимку Тоша кикс. Спонзор екипе био јe Радован Радонић Мегре.

Неколико година касније, на бачкопаланачком турниру у малом фудбалу, учествовало је близу 150 екипа. Састав Посластичарнице „Кристина“ – „Хепиенд“, одиграо је велико финале са екипом „Мајстори“, коју је са клупе као тренер водио Хуго Шантоши. У финалу за памћење, састав „Кристина“ – „Хепиенд“ је поражен, на пенале, од „Мајстора“ након нерешених 1:1, у регуларном делу меча.

Овај турнир међу осталима је окупио, позната имена тадашњег југословенског фудбала Милоша Шестића, Синишу Михајловића, Фадиља Вокрија, затим кантаутора из Новог Сада Ђорђа Балашевића, као и боксере браћу Слободана и Тадију Качара. За екипу Посластичарница „Кристина“ – „Хепиенд“ су играли, Гајић, Миловановић, Мајкић, Вулић, Рајак, Дрча, Кнежевић, Краљ, Димитрић, Илић, Ковачевић, Дражић, Радуловић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here