Сећања на минула времена не бледе

Након четири године, поново се окупили бивши фудбалери Бачке из Бачке Паланке

Фото: М. Ђ. Кременовић

БАЧКА ПАЛАНКА – Више од тридесет некадашњих фудбалера Бачке, окупило се 21.09.2023. године, како би се дружили и још једном подсетили на време када су бранили боје овог клуба.


У клупским просторијама у Улици Веселина Маселеше, присутнима се први обратио Милорад Мика Јовић, члан органозационог одбора. Јовић је присутне замолио да минутом ћутања одају почаст играчима клуба који су преминули у последње четири године, Јовић је затим истакао, да и поред тога што су били позвани неки фудбалери попут Јосифа Илића и Милоша Штрбоје, нису могли доћи због одређених здравствених проблема.

– Желим овом приликом да кажем да је Бачка у последњих десетак година, не рачунајући протеклу и ову сезону, играла у Супер и Првој лиги Србије. За овај резултат свакако је најзаслужнији Марјан Рнић (аплауз). Захвљујући управо Рнићу, све што овде постоји је његово дело. Он је са нама, ја га поздрављам, и замолио бих га да заједно са својим сарадницима поново врати Бачку, где је некада била. Знам да то неће бити ни мало лако јер клуб има доста проблема, пре свега финансијских. Хвала му још једном, а уједно хвала свима вама који сте дошли на овај скуп, који је још од раније традиционалан. Он се наиме, одржава по пети пут, дакле, први је одржан пре двадесет година – истакао је Милорад Мика Јовић, члан Организационог одбора.

Обраћајући се присутнима некадашњи играч Бачке, уз чије име су везани највећи успеси клуба на левој обали Дунава, Марјан Рнић између осталог је истакао:

– Ни једна историја не почиње ни од мене, а ни било кога од нас, већ има једну много дубљу традицију. Традиција је некад пријатељ некад непријатељ. Пријатељ је када правите резултате, а непријатељ је када сви очекују од вас да на основу традиције поновите добре резултате. Ништа ја сам нисам урадио овде. Све што сам урадио, урадио сам са својим сарадницима и колегама. Многи су учествовали у томе. Један човек је ништа, ако нема сараднике и екипу људи која ради са њим. Овај клуб је десет година био члан прве, односно суперлиге, што је свакако изузетан резултат. На жалост, као и у већини других средина овај клуб није имао толико добру и довољну подршку да настави да се такмичи у овим лигама. То обично падне на пар људи. Нажалост, то је зла коб и овог града. Мислим, да смо на инфраструктури клуба, урадили много, Као што и сами вероватно знате, имамо лиценцу да овде играмо супер лигу јер смо за то испунили тражене критеријуме. Стигли смо дотле, да фудбал баш и неинтересује много млађи нараштај. Па, и поред тога, сада у првом тиму од 25 играча који су лиценцирани, седамнест их је из наше средине. У кадетима, омладинцима и пионирима тренутно је близу сто играча. Покушавамо да направимо заједничку синергију, да овде буде база играча, који ће бити будућност клуба. Суштински када имате највећи број својих играча, клуб има перспективу. У противном – не. Тако је било и раније, а тако је и сада. То су универзална правила која важе и данас. И на крају, у клуб сте увек добро дошли, осећајте се као своји на своме, као што и јесте – нагласио је Рнић.

Скупу се обратили, Петар Рајшп, Илија Јовановић, Лазар Вјештица, Стеван Водалов. Скупу је присуствовао и Радиша Марковић, бивши играч, који данас живи у Пожаревцу.

– На данашњем скупу подсетио сам се на најлепше дане из моје фудбалске каријере. Играо сам заједно са заиста сјајним фудбалерима и имао сам њихову подршку иако сам био „странац“. Овде у Бачкој Паланци ми се супруга породила, родила нам се ћерка. Када осетиш да си добро дошао, онда се ту увек радо враћаш. Није ми тешко, и понову ћу овде, ако ме здравље послужи, стићи за четири године – напоменуо је Марковић.

„Бачка остаје Бачка“ – Предраг Радовановић, један од присутних некадашњих играча

На скупу бивших играча Бачке, међу осталима био је и Предраг Радовановић.

– У Бачку сам дошао 1974. године из једног малог клуба, Подриње из Мачванске Митровице. Бачка је тада била један велики клуб – клуб који је у то време био у рангу Војводине, Спартака и других прволигашких клубова. Бачка остаје Бачка. Овај клуб треба волети, инфраструктура је добра, треба подмлађивати екипу, јер она са овим људима поново може постати суперлигаш. Онима који сада воде клуб, искрено желим да га поново доведу у суперлигу – рекао је Предраг Радовановић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here