Женски четверац Србије после историјског успеха спрема се за Олимпијаду

Бачкопаланчанку Дуњу Станојев гледаћемо на Олимпијским играма у Паризу

1093

Историјски подвиг и прави бум направио је ове године српски женски четверац за који веслају Дуња Станојев из Бачке Паланке, Милица Новаковић из Новог Сада, Марија Достанић и Анастазија Бајук из Сремске Митровице.

Фото: Приватна архива

Формиран у априлу, после само три месеца тренинга и прве званичне трке тек у квалификацијама на Светском првенству у Дуизбургу, догурао је до шестог места на тој смотри, као трећа европска посада и што је највећи успех, оверена је олимпијска норма за највећи спортски догађај који ће се следеће године одржати у Паризу.

Све је сада усмерено ка „граду светлости“ а припреме су наше девојке почеле 29. октобра и то у Метковићу, где ће бити две седмице, а после истог тог периода код куће, вратиће се у Хрватску од 26. новембра до 10. децембра.

– Ово подручје и услови су идеални за кајак. Весла се у каналима и када дува ветар с једне стране, може да се сакрије у неки други канал који је остао миран. Метковић је девојкама промена и освежење – рекао је Антун Новаковић, који је уз селектора Србије за спринт Мирослава Родића, тренер женског четверца од његовог формирања.

С обзиром на то да је Новаковић био кајакаш, 12 година се припремао у овом месту и познат му је терен, па је на његов предлог и наша посада дошла и није се покајала.

– Већ имамо цео план до Париза. После друге туре у Метковићу бићемо по матичним клубовима до краја године, па 15. јануара идемо на Планицу у Словенију на скијашко трчање и тренинге ергометра, теретане и тамо ћемо провести двадесетак дана. После идемо у Турску на седам недеља – открио је Новаковић пут до најважнијег догађаја следеће сезоне.

Ми смо посада која је на светском првенству стварно учинила немогуће, после само три месеца тренинга. Има толико хармоније међу девојкама да је успех морао да дође и дошао је на најлепши могући начин. На базичним припремама фокус је на развијању аеробног капацитета и вежбама у теретани за јачање снаге. Ради се шест дана током седмице, а недеља је резервисана за одмор.

– Продужили смо веслање. Сваки дан је температура преко 20 степени Целзијуса и сакупљамо километре који нам добро долазе за исправљање техничких грешака – додао је Новаковић.

Према његовим речима од свих финалисткиња СП у Дуизбургу, српски четверац има највише места за напредак.

– Анастазија је на пример рекла да прошле године у ово време нисам радила петину ових тренинга у обиму у којем сада ради. Очекујем и индивидуално велики напредак. Милица је прва виолина, светски врх, увек је у борби за медаљу, а остале треба да јој се приближе и како то учине тако ће и четверац напредовати. Ми смо посада која је на светском првенству стварно учинила немогуће, после само три месеца тренинга. Има толико хармоније међу девојкама да је успех морао да дође и дошао је на најлепши могући начин. Нама може само небо да буде граница, колико оне још имају места за индивидуални напредак, толико има и четверац – поручио је Антун Новаковић.

Милица Новаковић: Направићемо велике ствари

– Олимпијске игре су нам главни циљ следеће сезоне. Сада смо на окупу и радимо мотивисане и са вољом већом него икад. Задовољне смо, бодримо се међусобно и атмосфера је одлична јер знамо да је норма у нашим рукама, као и то да имамо прилику да направимо велике ствари заједно. Битно је само да нас здравље послужи и да нема повреда. Пре олимпијских игара, имаћемо две добре провере, на светском купу и европском првенству, да одмеримо снаге са конкуренцијом и да порадимо на финесама у такмичарским околностима, што нама као новој посади недостаје и то нам иде на руку – рекла је Милица Новаковић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here