Milanovo zlato u Beogradu

Postavio je zastavu Bačke Palanke na sportsku mapu sveta

2507

Godina je 1982.

U svetu je ostala zapamćena po tome da je Javier Pérez de Cuéllar postao novi generalni sekretar UN, po građanskom ratu u Salvadoru, Gvatemali i Libanu, po svetskom fudbalskom prvenstvu u Španiji i košarkaškom u Kolumbiji, po Reganovom predlogu za smanjenje naoružanja. Na pesmi Eurovizije je pobedila nemačka pjevačica Nicole (Aske su bile 14.), Bojan Križaj odneo je na Kranjskoj Gori prvu pobedu u Svetskom kupu, a Mima Jaušovec je osvojila teniski turnir u Kaliforniji.


Međutim, ono po čemu je u Bačkoj Palanci ova godina posebno zapamćena je zlatna medalja Milana Janića na svetskom prvenstvu u kajaku i kanuu koje se održalo u Beogradu krajem jula.

O ovom događaju tada veoma čitane TV novosti zapisale su:

„Još jednom bili smo domaćini sportistima celog sveta. I ponovo osvetlali obraz i stekli nebrojena priznanja.

Četiri dana – od 28. jula do 1. agusta – na lepom i hemikalijama nenapadnutom Savskom jezeru duž Ade Ciganlije potrajalo je 17. svetsko prvenstvo u kajaku i kanuu na mirnim vodama. Sleglo se više od 400 sportista iz 29 zemalja, odveslane su 123 trke, podeljeno 55 medalja. Mi smo pak nakupili puno pohvala za besprekornu organizaciju i nama svojstveno ugošćavanje.“ – pisale su o ovom događaju TV novosti.

TV novosti o Milanu Janiću i njegovom uspehu

Mirni 24-godišnji Milan Janić, otac dva muškarčića i jedne devojčice, umeo je ranije da sa svojim drugarima iz bačkopalanačkog „Partizana“ krene „na vesla“ niz Dunav kako bi na vreme stigli na takmičenje u Beograd. Entuzijazam, ali i besparica.

Osvojio je zlatnu medalju u „kajakaškom maratonu“ – trci na 10.000 metara. Toliko ubedljivo da je imao vremena i publici da otpozdravi („Znam, nije baš u redu što sam podizao veslo pre prolaska kroz cilj, ali – nisam mogao da odolim, bodrilo me svih trideset hiljada, svi su bili moji navijači!“). Ipak, najviše ga je, verujemo obradovao revanš Norvežaninu Rusmunsenu koji ga je prošle godine pretekao za nekoliko metara, takođe na prvenstvu sveta, u Notingemu. Milanu je ovo treća zlatna na svetskim prvenstvima, a ima i jednu bronzanu.

 

– Mnogo mi znači što sam miran, umem da sačuvam živce, ništa ne može da me raspameti.

Milan sada radi u Vukovaru, i član je tamošnjeg „Vuteksa“.

O njemu nam je pričao njegov učenik u kajakaštvu, Miloš Vlajkov iz Bačke Palanke: Stalno je bio na Dunavu i dok je učio srednju poljoprivrednu u Iloku – nije ispuštao veslo. Dolazio je da nas zove da izlazimo na treninge … Kada nekome nešto zatreba, uvek pomogne. Sa mnom je dva puta išao u šumu – da nasečemo drva za kuću … Njegovim pobedama raduje se cela Palanka, jer jedan je od najomiljenijih momaka u gradu.  

Pogledaj: Poznati građani opštine Bačka Palanka – MILAN JANIĆ

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here