Данас је Божић по Грегоријанском календару

Најрадоснији хришћански празник

Верници који време рачунају по Грегоријанском календару данас, 25. децембра, на дан рођења Исуса Христа, прослављају Божић, најрадоснији хришћански празник. Божић прослављају Римокатоличка црква, протестантске и англиканске цркве, као и православне цркве које су прихватиле ново рачунање времена, укључујући и Украјину која то ове године чини први пут.


Синоћ је у црквама широм света служена света миса поноћка, коју је у Београду предводио нови београдски надбискуп Ладислав Немет и то у Катедрали Узнесења блажене девице Марије када је између осталог, поред значаја Божића, дана рођења Христовог, подсетио и на важност мира.

Немет је подсетио да ми имамо ту срећу да прослављамо Божић у миру, а да пуно народа у свету овај празник заједиништва и весеља, дочекују у несигурности и рату.

„Анђели су на рођењу сина божјег певали о миру, не о отпусту пореза или црквеној реституцији“, подсетио је надбискуп и нагласио да би управо зато сви себи требало да поставимо питање да ли својим речима, мислима и делима ширимо мир или доводимо до подела, мржње и на крају, рата.

Папа Фрања је синоћ служио мису у Базилици Светог Петра у Ватикану када је упозорио да похлепа и глад за још више моћи наводи неке да „конзумирају своје суседе“, алудирајући на рат у Украјини и друге конфликте у свету.

Папа Фрања подсетио је на похлепу и конзумеризам у разним облицима, и позвао вернике на повратак изворним вредностима слављења Божића и солидарност са жртвама рата и сиромашнима.

Божић, као и Ханука и Нова година, како је саопштила америчка свемирска агенција НАСА, традиционално се у континуитету обележавају 22 године заредом и на Међународној свемирској станици.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here