Пожар на депонији у „Екоопштини“ и даље гори

Екоопштино, да није тужно, било би смешно!

Фото: Архива

Када су Весна Велемир, помоћник председника општине Бачка Паланка и Надежда Ганић из Одељења за скупштинске и извршне послове, почетком октобра 2023. године испред Општине Бачка Паланка у Амбасади Француске преузеле награду за „Екоопштину“ за 2023. годину а у конкуренцији 156 градова, многи од наших читалаца су коментарисали да ни амбасадор Француске а ни остали запослени у амбасади вероватно никада нису били у Бачкој Паланци. Јер, како кажу, да су били, ову награду нама никада не би доделили.

„Унапређење заштите животне средине је један од најважнијих задатака сваке локалне самоуправе. То директно доприности квалитетнијем животу грађана и гарантује одрживу и квалитетну будућност за нове генерације“ – истакла је тада Надежда Ганић.

Да подсетимо, Општина Бачка Паланка је на овом конкурсу проглашена „Екоопштином“ у категорији „Одрживо управљање отпадом“. Међутим, на градској депонији у Бачкој Паланци гори пожар који недељама није угашен. Када се на бреговима депонија појави пожар, жаришта тог пожара могу бити метрима удаљени у дубини наталоженог отпада. Отуда није ни чудо што су пожари на депонијама највећи изазов за ватрогасне службе. Ипак, како су искуства из света и региона показала уколико се превентивно реагује пожари на депонијама се могу спречити. Благовременим квашењем и насипањем земље спречава се пожар на депонији.

Да су надлежни у општини Бачка Паланка адекватно третирали отпад на градској депонији, редовно га квасили и затрпавали вероватно до пожара који недељама гори на градској депонији никада не би ни дошло.

Е, сад! Да ли Општина Бачка Паланка може да понесе награду „Екоопштина“ у категорији „Одрживо управљање отпадом“ нека се тим питањем баве Французи који су наградили нашу Општину. Ми, грађани општине Бачка Паланка се питамо какво је онда неодрживо управљање отпадом, ако је код нас одрживо са пожарима на депонији. А, како ли је тек у оним градовима који нису проглашени Еко-општинама.

 

1 коментар

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here