Značaj razvoja motorike kod dece

2369

Za uspešan rast i razvoj svakog deteta od velike važnosti je razvijanje njihovih motoričkih veština. Povezanost razvoja deteta i fine motorike, posebno spretnost ruke i prstiju lako je uočiti, jer se sva deca u trenutku kada npr. ne mogu pronaći potrebnu reč pomognu rukom i koriste gest.

Fiziolozi su dokazali da je stepen razvijenosti dečijeg intelekta proporcionalna stepenu formiranosti fine motorike prstiju šake. Što su detetu prstići aktivniji, to se bolje ostvaruje njegov govorni, emocionalni i intelektualni razvoj.

Deca koja nemaju dobro razvijenu motoriku muče se sa zadacima koji uključuju korišćenje fine motorike prstiju i ruke kao što je npr. i samo pisanje. Dete koje nije u stanju držati olovku na način koji omogućava nesmetano pisanje, fokusira se na problem koji ima sa držanjem olovke umesto na samo pisanje i time mnogo gubi.

Kako mi u Malcu razvijamo finu motoriku?

U početnoj fazi savladavanja mentalne aritmetike deca koriste računaljku abakus koja je sastavljena od više stubaca kuglica, pri čemu svaki stubac ima svoju određenu vrednost. Upotrebom ove računaljke deca se podučavaju kako da predstave određene brojeve, a potom i da pomeranjem kuglica izvode različite aritmetičke operacije. Težište učenja je na motoričkom pristupu prilikom čega se odigrava intenzivan moždani proces.

Dečiji prstići su stalno u pokretu, dodirujući abakus kuglice, stimulšu se taktilni nadražaji koji deluju u mozgu, značajno povećavajući broj neuronskih veza (sinapsi). Računske operacije se izvode prstima obe ruke, što je veoma značajno, jer se na taj način aktiviraju obe (leva i desna) hemisfera mozga. Time se povećava mentalni i intelektualni kapacitet kod dece.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Aktivnosti koje razvijaju finu motoriku, a samim tim stimulišu i razvoj dečijeg intelekta, u školi „Malac Genijalac“ se ostvaruju kroz kreativnu igru i zabavu. Pokreti prstićima čine dete emocionalno i mentalno opuštenim, te način kako dete manipuliše prstima i savladava jednostavne, ali važne aktivnosti, dovodi do razvoja i mnogobrojnih drugih veština i efekata, koje detetu ostaju kroz čitav život.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here