Дошао из Аустрије да ишамара љубавника своје жене

Времеплов „Недељне новине“ број 141 од 10. септембра 1967. године

Раскрсница: Краља Петра Првог и Жарка Зрењанина

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 141 од 10. септембра 1967. године.


Звоно се поново огласило

У протеклу среду зазвонила су сва звона у свим основним школама означавајући почетак још једне школске године… Прича за себе су ђаци – прваци који су први пут крочили преко школског прага грчевито стискајући татину руку. Дочекали су их са специјалном пажњом, цветом добродошлице и окружили их пажњом.

Неће дуго проћи па ће се и они осећати као прави ђаци и „већ велики“. И тако као и сваког септембра, заграјали су малишани у школским двориштима, по први пут су отворене књиге што још миришу на штампарску боју…

Асфалт кроз Челарево

Прашњави излокани сеоски пут који су упамтили сви путници и возачишто су били приморани да путују крозЧеларево сада је само непријатна успомена – пре неколико дана радници београдског предузећа „Аутопут“ завршили су асфалтирање деонице прилазног пута од Челарева до друма за Бачку Паланку. То је, међутим, само прва фаза радова који треба Челареву до краја идућег месеца, да обезбеде заиста првокласни асфалтни коловоз на главним саобраћајницама у месту.

Наиме, већ постојећи асфалтни коловоз кроз Челарево биће проширен на шест метара и пресвучен још једним слојем асфалта, биће уграђени ивичњаци и сливници на коловозу, прилазни путеви из споредних улица и прилазни пут до пиваре ПИК „Подунавље“.

Ови радови, за чије извођење ће бити утрошена средства месног самодоприноса, прилозима радних организација из Челарева и уделом из Општинског фонда за путеве, за дужи период решиће проблем главних саобраћајница кроз село.

Дошао из Аустрије да ишамара љубавника своје жене

Општински јавни тужилац Стојан Важић поднео је оптужни предлог против радника Ђорђа Вукашиновића (33 године) који се налази на раду у Аустрији. Он је сазнао од некога, да његова жена која живи у Бођанима (општина Бач) наводно одлази код свог љубавника Стевана Маширевића. Чим је допутовао из Аустрије отишао је у стан Стевана Маширевића и опалио му неколико жестоких шамара од којих је Маширевић пао. Међутим, нападнути и на земљу оборени Маширевић брзо се подигао и са ножем појурио на Ђорђа Вукашиновића, који је имао опушак цигарете у устима.

У том комешању умешале су се и жене, па је Стеван Маширевић пошао у Станицу милиције, да пријави нападача. Међутим, када се вратио затекао је пожар у свом стану (у једној од монтажних кућа подигнутих после поплаве). Изгореле су ствари у његовом стану, а пожар је био захватио и стан његовог суседа.

Маширевић тврди да је посреди паљевина стана, јер је Ђорђе Вукашиновић дошао у његов стан са припаљеном цигаретом…

Да избегне плаћање алиментације – побегао ван земље

Пред Општинским судом у Бачкој Паланци ускоро треба да одговара Душан Зрилић (36 година) из Челарева. Овај приватни занатлија, машинбравар десет година није плаћао алиментацију у минималном износу од 2.000 старих динара месечно, а од 1966. године било је одређено да плаћа месечну алиментацију од 15.000 старих динара. Да би избегао плаћање алиментације Душан Зрилић је побегао у Француску.

Лекар из Деспотова осуђен због недозвољених побачаја

Недавно је Веће Општинског суда којим је председавао судија Стеван Бичански, изрекао казну од десет месеци затвора условно на годину дана лекару опште праксе др Чедомиру Радојковићу, управнику Здравствене станице у Деспотову. Суд је утврдио да је др Радојковић у просторијама Здравствене станице у Деспотову извршио три абортуса без одобрења од надлежних органа.

Два абортуса обавио је јуна и јула 1962., а један фебруара 1963. године. Приликом једног овог недозвољеног абортуса, у судској медицини познатог као „Абортус криминалис“, једној жени др Радојковић је повредио материцу и друге унутрашње органе, па је морала бити пребачена у болницу у Врбас ради хитне операције.

Преселиће се антитуберколозни диспензер

Најкасније до 20. октобра Антитуберкулозни диспанзер преселиће се из зграде у којој се сада налази у зграду бившег предузећа „Инопс“. То нам је пре неки дан саопштио примаријус др Завиша Завишић. Тако ће, за Дан ослобођења, град на свечан начин прославити два усељења: Дома звравља и Антитуберкулозног диспанзера. Радови на адаптацији бившег„Инопса“ већ су у току и завршиће се на време.

– Уствари, извршили смо само мање измене – рекао нам је примаријус др Завиша Завишић. – „Инопсова“ зграда нам у потпуности одговара. Стиче се утисак као да је прављена за нас.

Успела модна ревија „Вуноплета“

Прошле суботе у великој сали хотела „Турист“ Индустрија трикотаже „Вуноплет“ организовала је успешну модну ревију за своје пословне партнере. Ово је прва модна ревија овакве врсте коју је организовао „Вуноплет“, а таква пракса наставиће се и у будуће.

На ревији су приказани модели „Зима, јесен, лето 1968.“… Како нас је обавестио комерцијални директор „Вуноплета“ Саван Грубор на овој ревији је постигнут одличан финансијски резултат. Продато је робе у вредности 400 милиона старих динара…

И у Штипу са Лемићем

Ни највећи оптимисти то нису очекивали. До јучерашњи прволигаш из Никшића Сутјеска, до ногу је потучен прошле недеље у Бачкој Паланци… За високу победу против Сутјеске најзаслужнији су Лемић и Курцинак… У наредном колу иду у госте Брегалници у Штип. Играће: Зорић, Апрцовић, Флорић, Сентин, Јовановић, Копач, Ремете, Лемић, Курцинак, Олах и Милутиновић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here