Помен бачкопаланачком добротвору Карлу Мезеију

Један од великана градића на левој обали Дунава, Карло Мезеи живео је у другој половини 19. века

Поводом 126 годишњице смрти Карла Мезеија (1837-1897) на бачкопаланачком римокатоличком гробљу 28.10.2023. са почетком у 10:00 часова, биће одржан помен.


Овогодишњи догађај покренут је на иницијативу председника МКУД „Шандор Вечера“, Золтана Фарага и историчара МА Николе Миливојевића. Помен добротвору ће одржати месни жупник Мр Франтишек Гашпаровски.

Главни мотив поновног обележавања овог битног датума за наше место је разбијање досадашњег дисконтинуитета и нада да ће се овај догађај наредних година обележавати на вишем нивоу уз покровитељство свих важнијих културних и образовних институција, као и представника локалне власти.

Ко је био Карло Мезеи и зашто Бачкопаланчани не смеју да га забораве? (ВИДЕО)

На основу расположивих вести забележених у бачкопаланачкој периодици дошли смо до сазнања да су у периоду од почетка XX века до завршетка Другог светског рата, прославу Мезеијевог рођендана организовали чланови Бачкопаланачког Ватрогасног друштва. Пригодни програм који се завршавао полагањен венаца испред мецениног споменика уприличаван је сваког 7 јула.

На другој страни, поводом стогодишњице рођења Мезеија 1937. године историчар аматер Николас Хеп овековечава његову биографију књигом Gedankbaltt zu ehren und zur erinnerung an Karl Mezey, Dem Förderer und Wohltäter Palankas. Након Другог светског рата Мезеији пада у заборав. Помени се више не одржавају. Мезеијева биста, дело Беле Раднаја, уклоњено је заједно са свим предратним споменицима у периоду 1945-47 године. Његово име и дело изостављено је из првих важнијих момографских дела о Бачкој Паланци писаних крајем осамдесетих година XX века. Нове иницијативе за одржавање годишњица рођења и смрти Мезеија покренуто је од стране Друштва Панонија под чијим је покровитељством уз сарадњу са МКУД Шандор Вечера и уз подршку жупника Мр Гашпаровског, помен последњи пут уприличен 2017. године.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here