За викенд почиње зимско рачунање времена

Ово су добре и лоше стране те праксе

764
Фото: Pixabay

У недељу 29. октобра померамо казаљке за један сат уназад. Иако то значи да ћемо добити додатни сат сна, и даље се води расправа о томе да ли треба укинути традицију мењања сата, односно летњег и зимског рачунања времена.


Све је више оних који заговарају летње рачунање времена и наводе побољшања које оно има за наше ментално и физичко здравље и добробит.

Краљевско друштво за превенцију несрећа (РоСПА) позвало је на крај зимског рачунања времена, тврдећи да померање сатова уназад повећава ризик од саобраћајних несрећа због вожње у мрачнијим зимским месецима.

Повећан имунитет

Добар сан током зимских месеци кључан је за заштиту од прехладе и грипа. Истраживања показују да чак и мало смањење сна може утицати на имуни систем.

Мање депресивних епизода

Данска студија из 2017. која је обухватила више од 185.000 људи током 15 година показала је да је прелазак са летњег на зимско рачунање времена повезан са порастом депресивних епизода од 11 одсто.

Смањење броја срчаних удара

Чарли Морли, аутор књиге Wake Up to Sleep, наводи студију из 2014. која је пријавила знатан пад броја срчаних удара 24 сата након померања казаљки на сату уназад.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here