Познати Паланчани – фудбалер Калман Конрад

Из историје

Извор: Stare fotografije Bačke Palanke/Facebook

Фудбалер из Паланке Калман Конрад (четврти слева) у репрезентацији Мађарске совјетске републике, краткотрајне државе која је постојала само 133 дана и одиграла само једну међународну фудбалску утакмицу.


Мађарска совјетска република била је радничка држава коју су у марту 1919. године успоставили мађарски комунисти и социјалдемократе. Трајала је само до 1. августа 1919. године, када је угушена у крви. Један од покушаја да се у револуционарној радничкој држави нормално одвија живот било је и организовање спортских догађаја.

Тако је 4. априла 1919. године Мађарска совјетска република у Будимпешти одиграла своју једину фудбалску утакмицу против суседне Аустрије, и победила 2:1. Након пада Мађарске совјетске републике, Калман Конрад емигрира у Аустрију, где ће живети наредних 7 година. Непознато је да ли је емигрирао из политичких разлога – као присталица Мађарске совјетске републике – или је, услед јеврејског порекла, морао да напусти државу због антисемитског терора који су спроводиле победоносне контрареволуционарне снаге.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here