Не прскајте воће у цвету, апелују пчелари

85 одсто опрашивања у природи обављају пчеле

Фото: Pixabay

Тим угрожавате и свој род, а и дугорочно угрожавате печлиња друштва Удружење пчелара Врбас апелује на пољопривреднике, нарочито воћаре, да не прскају воће у цвету, јер се тиме наноси двострука штета, како за пчеле, тако и за воћке и њихове приносе. 


Осим што је забрањено законом о средствима за заштиту биља, прскање воћа у цвету има ненадокнадив негативан утицај на пчеле, а уједно се зауставља и природан процес цветања, будући да пчеле обаве око највећи део опрашивања у природи, истиче Миле Савић, пчелар из Врбаса који се готово четири деценије дружи са пчелама.

„85 одсто опрашивања у природи обављају пчеле, 15 одсто отпада на остале инсекте и на ветар. Сада замислите да то воће није опрашено, да поврће није опрашено или ратарске културе, тај принос би био далеко далеко мањи. Наука би морала да се позабави тиме и да се уведу неки хемијски препарати који неће бити токсични за пчеле, јер је сада готово незамисливо да воћари не прскају воћке. “

Казне за прскање биљака у цвету су од 35 до 55 хиљада динара за физичка лица, док је за правна лица казна и до милион динара, али је тешко доказати, уколико се деси, ко је одговоран за помор пчела. Осим тога, кажњавање и није право решење проблема, сматра Миле Савић.

„Ми заправо имамо већ одавно усвојен закон да је свако третирање у фази цветања законски забрањено. И неке казне су одређене и све је то уређено, али није ствар у казни. Није ствар у томе да ли ћемо неког финансијски оштетити, ствар је у томе да ми сачувамо и пчеле, и род и воћара и повртара и свега, јер где пчелица није дошла, где није опрашила, ту нема рода, џаба је цветала воћка,“ рекао је Савић.

Пчелари додају и да воће опрашено овим инсектима има за 30 до 80 одсто већу родност. Јабуке и вишње за око 40 одсто, а малине чак 80 одсто боље рађају уколико су их опрашиле пчеле, наводи се у саопштењу Удружења пчелара Врбас.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here