Производи из Бачке Паланке одушевили посетиоце на велесајму у Загребу

Времеплов „Недељне новине“ број 150 од 12. новембра 1967. године

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 150 од 12. новембра 1967. године.


Ново радно време – предности и незгоде

Одлука да савезна управа пређе на ново радно време – петодневно, што је сваки службеник поздравио, наишла је и на противљење због радног времена у току дана. Као што је већ познато оно треба да траје од 8.30 до 17 часова, са паузом од пола часа за ручак. Ово решење аутоматски ће повући и промену радног времена не само у администрацији савезне управе, већ и у републичкој па и општинским управама…

– Могу одмах да кажем – подвукао је Никола Павичић – да је овај предлог наишао на велико интересовање наших службеника, али и на противљење… Постоји један посебан угао којим треба посматрати цео проблем, а којем се до сада није посвећивала никаква пажња… Управо је на то указао Павичић.

– Ако се усвоји ново радно време, оно ће аутоматски многе лишити хонорарног рада. Јер, ново радно време неће дозвољавати да поједини службеници, пошто у 14 часова закључају фиоке свог стола, до изјутра мисле само о оном споредном, који је понекад сметња њиховом главном послу…

Викенд лов у „Багремари“ и Пивницама

Прошле суботе и недеље у викенд лову на теренима „Багремаре“ и у атару Пивница били су чланови Савета федерације Едвард Кардељ и Вељко Влаховић, секретар иностраних послова Марко Никезић, председник Извршног већа Србије Ђурица Јојкић, председник Покрајинског комитета Савеза комуниста Мирко Тепавац и председник покрајинске Конференције Социјалистичког савеза Маћаш Келеман.

Поред домаћина лова, Ивана Суботина, директора Ловачке задруге Војводине, у лову су учествовали и посланици Пал Шоти и Брана Панин, Јован Бељански – Лала, председник Општине Гавра Поганчев и секретар Општинског комитета СК Драгољуб Ђерић.

Наде за пролеће

Не тако давно, нешто пре пет месеци, стање у бачкопаланачком ремонтном предузећу „Напредак“ било је забрињавајуће. Истина, још не тако да би се алармирало на узбуну, али ипак довољно да се колектив преиспита и озбиљније размисли о својој судбини. Земљорадничке задруге су се оријентисале на отварање сопствених радионица, за поправку машинског парка, што се и одразило на пословање „Напретка“…

Ускоро, вероватно већ на пролеће почеће изградња одељења за прање и подмазивање аутомобила и поправку хаварисаних путничких и теретних аутомобила.

– Ово одељење биће понос нашег предузећа – рекао нам је директор предузећа Војин Пешић. – Већ смо издвојили средства за изградњу овог одељења и набавку потребних машина… Тешкоће задаје и питање локације одељења за прање и подмазивање возила. Мада су средства за његову изградњу већ обезбеђена још увек се расправљало где је најбоље да се постави ово одељење.

– Када би нам дали зграду која се налази у кругу нашег предузећа онда се не би бринули око изградње одељења –каже технички директор Спасо Комад…

Умиваоник „Лабуд“ и звучни стуб

На овогодишњем Загребачком велесајму веома је био запажен нов производ Индустрије лимарских производа „Јединство“. То је модифицирани умиваоник назван „Лабуд“. Овај умиваоник потпуно је затворен и личи на већи фрижидер. Када се расклопи појављује се лавор са резервоаром за воду у горњем делу и кофом за отпадну воду у доњем делу, као и оставом за сапуне. Производна цена овог умиваоника износи од 18.000 до 20.000 старих динара.

Трговци из многих места узели су узорке умиваоника „Лабуд“. На интересовање су наишли и звучни стубови (један такав стуб постављен је на фудбалском игралишту Бачке) у које је уграђено пет звучника. Стуб је дрвен обложен кожом. Са резултатима деветомесечног пословања „Јединства“ упознао нас је шеф рачуноводства Јован Вучковић. У овом периоду реализовано је робе у вредности од 705 милиона старих динара, док је у истом периоду прошле године реализација износила 624 милиона. Доходак је остварен у износу од 182 милиона или 6 одсто више него прошле године…

Пивара припрема туристичку атракцију.

У бившем замку „Дунђерског“ који се преуређује у депаданс војвођанског Музеја, треба да се отвори ресторан у којем би се гости послужили свежим пивом из подрума замка. Тај прекрасни споменик прохујалог времена, бивши замак „Дунђерског“, не само што ће се уредити као један од најтрактивнијих депаданса војвођанског Музеја, већ ће у угодном ресторану моћи прихватити посетиоце и друге госте.

У ствари, пивара „Подунавље“ намерава да Ловачки дом на десној страни зграде претвори у ресторан где би се гости оригинално послуживали у криглама пивом директно из казана или из буради која би се налазила у подруму замка. На левој  страни где су помоћне зграде, отворио би се ресторан друштвене исхране…

Из матичарског звања

Добили сина: Бора и Душан Кнежевић, Катица и Станимир Тошић, Даница и Бошко Стоичевић, Славка и Цвијо Туркић, Јелка и Блажо Штрбац и Зора и Миодраг Станојевић.

Добили кћерку: Јања и Иван Хорњак, Ђука и Шпиро Копања, Милојка и Мирко Јеринић, Катица и Мухарем Хуремовић и Драгица и Ђуро Карановић.

Венчани: Славко Јерков и Савета Радивојков.

Умрли: Ђура Радосавкић (69) и Ана Грујић рођена Којић (60).

Ко би се томе надао?

Два стара фудбалска аса, Славко Малетин Вава и Фрања Хирман нису ни слутили да ће ове године са младим и неискусним тимом постићи тако добре и запажене резултате… У следећем колу „Бачка“ ће одмерити снагу са екипом „Приштине“, али након паузе због међудржавног сусрета са Албанијом.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here