У општини Бачка Паланка 36 жена годишње оболи од карцинома дојке

Национални дан борбе против рака дојке - 20. март

Фото: Pexels

Национални дан борбе против рака дојке обележава се 20. марта и на тај начин се скреће пажња јавности на распострањеност болести и на подизање свести жена о значају превентивних прегледа у раном откривању болести.


Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света а када се открије на време излечив је у преко 90% случајева.

Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје скоро 1.700.000 оболелих жена, док од исте болести сваке године умре преко пола милиона њих. Србија се са процењеним стопама оболевања налази на 20. месту у односу на 40 европских земаља а са стопама морталитета налази се на првом, односно другом месту заједно са Црном Гором.

Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у Републици Србији је регистровано 4494 новооболелих и 1766 умрлих жена од рака дојке. Највише стопе оболевања су забележене у најстаријим узрастима – од 60. до 74. године живота.

На подручју бачкопаланачке општине у просеку се региструје годишње 36 жена са карциномом дојке, око 20 их умре од овог обољења. У Републици Србији је у децембру 2012. године започет програм организованог скрининга рака дојке који има за циљ смањење смртности и унапређење квалитета живота жена оболелих од ове болести.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here