Производи „Вуноплета“ и „Меркура“ на сајму „Мода у свету“

Времеплов "Недељне новине" број 93 од 9. октобра 1966. године

414

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 93 од 09. октобра 1966. године.


Време као по наруџби

Ови јесењи дани свакако да нису добри за хидроцентрале чија се акумулациона језера празне, али су за пољопривреднике као наручени јер омогућавају да се скидање плодова обавља под најповољнијим условима као и да се солидно припреми сетва пшенице.

Дани без кише омогућили су да се берба хмеља изведе у рекордном року, а постигнути приноси оцењују се као задовољавајући. На укупно 342 хектара приноси се крећу од 13 до 22 мц по хектару што је постигнуто на поседима Земљорадничке задруге у Челареву…

Скидање кудеље је такође завршено на време и она је већ предата Индустријском комбинату па су и познати резултати. Друштвени сектор имао је под кудељом 621 хектар, а приноси су се по хектару кретали од од 85 до 102 метричке центе…

На друштвеним газдинствима шећерном репом у нашој општини било је засејано 685 хектара, док је до краја септембра репа извађена са свега 191 хектара. Приноси нису били онакви какви су очекивани јер се крећу од 320 метричких центи у Новој Гајдобри до 502 колико је постигнуто у Земљорадничкој задрузи у Товаришеву…

У току јесени у нашој општини треба да се обере кукуруз са преко 18 хиљада хектара од чега је нешто више од 3 и по хиљаде хектара на поседима друштвених газдинстава.

За довршење Дома здравља: Потребно још 120 милиона

Изградња Дома здравља у Бачкој Паланци касни. Требало је да Дом буде завршен до 1. јануара идуће године, али, по свему судећи, његово усељење биће продужено за неколико месеци. Какве све то проблеме изазива није потребно говорити. У садашњој згради која не одговара нормативима услови рада скоро да су несношљиви.

– За сада сигурно знамо да Дом неће бити завршен у предвиђеном року – рекао нам је управник Дома здравља др Драга Јовановић. – За његово довршење недостаје нам још око 120 милиона старих динара.

На питање да ли ће средства ускоро бити обезбеђена, др Јовановић је одговорио да постоје реалне шансе да се она пронађу као унутрашња резерва самог Дома здравља. Сем тога Комунални завод за социјално осигурање такође ће дати још око 50 милиона старих динара.

– Предвиђамо да ће Дом бити завршен до 7. јула идуће године. Надам се да овога пута неће доћи до одлагања. Када нова зграда Дома буде завршена, биће једна од најмодернијих и најфункционалнијих у Републици. Дом ће бити поликлиничког типа и имаће све специјалистичке службе сем хирушке.

За изградњу Дома биће утрошено око 500, а за саму опрему још око 100 милиона старих динара.

Производи „Вуноплета“ и „Меркура“ на сајму „Мода у свету“

На седмом међународном сајму „Мода у свету“, који се ових дана одржава у Београду, са својим производима појавиће се и два бачкопаланачка колектива: индустрија трикотаже „Вуноплет“ и фабрика кожне металне галантерије и обуће „Меркур“. На београдском сајму „Мода у свету“ појавиће се нови, односно модифицирани модели женских ташни. Фабрика „Вуноплет“ изложиће на овом сајму и нов производ – женски вунени комплет са уметничким козјим велуром у више боја.

За овај производ већ се интересују купци из САД, Канаде, Шведске, Норвешке, Данске и СР Немачке.

ИН МЕМОРИАМ: Лука Јелић

Другог октобра смрт је прекинула активност неуморног борца револуције и изградње, резервног капетана прве класе, друга Луке Јелића.

Друг Лука Јелић рођен је 1914. године у селу Пољице код Дрвара. Већ 1941. године приступио је НОП. Као борац истакао се примерном храброшћу, па је већ крајем 1941. године постављен за водника у Првом ударном дрварском батаљону.

У мају 1942. године постао је члан Комунистичке партије, а 1943. године постављен је за првог командира Прве омладинске чете, Првог батаљона, Прве крајишке бригаде.

Због рана које је задобио у тешкој борбе за Куршумлију 1944. године проглашен је за ратног војног инвалида и демобилисан.

После рата друг Лука Јелић укључио се у рад друштвено – политичких организације. Одликован је са два ордена за храброст, једним орденом заслуга за народ, а носилац је и „Партизанске споменице“ од 1941. године.

Оживела активност радио аматера

У основној школи „Веселин Маслеша“ у Бачкој Паланци прошле недеље одржано је демонстрационо успостављање радио везе са ученицима основне школе „Владимир Назор“ из Петроварадина. Ово је истовремено била и прва демонстрација ове врсте која је до сада одржана у Бачкој Паланци.

После ове демонстрације љубитељи радио – аматеризма у Бачкој Паланци покренули су акцију међу ученицима свих бачкопаланачких школа за оснивање клуба радио – аматера.

Из матичарског звања

Добили сина: Десанка и Милош Јатић, Јованка и Недељко Мрачајац, Орена и Михајло Тасовац, Јелисавета и Владимир Ђурчански.

Добили кћерку: Радојка и Ђуро Илић, Розалија и Јован Донго, Софија и Даша Панић, Сава и Ђуро Радовановић, Ана и Јован Махњец (близанци), Даница и Томислав Делић.

Венчани: Стеван Марцикић и Станка Жабаљац.

Умрли: Милица Влајков рођена Папић 1891, Лидија Хеско рођена Фехер 1888.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here