Свирепо убиство у Обровцу 1967. године

Времеплов „Недељне новине“ број 145 од 8. октобра 1967. године

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 145 од 08. септембра 1967. године.


„Меркуру“ две златне медаље

Две златне медаље и три стотине милиона динара склопљених послова – то је биланс „Меркура“ на Јесењем загребачком велесајму. Према речима директора Анте Барбира „Меркур“ ни на једном сајму до сада није постигао такав успех.

Златне медаље освојене суза две женске ташне, а неколико веома важних признања освојили су и други производи „Меркура“. Очекује се да ће сличан успех ово предузеће постићи и на предстојећем Београдском сајму.

Међутим, то није све. Поред тога што је обезбеђен посао за неколико наредних месеци „Меркур“ је склопио уговор о извозу кофера… Директор Барбир рекао нам је да су испитане могућности сарадње овог погона са предузећима у комуни и ван ње. Тако, ових дана погон металне галантерије почеће радове са „Јединством“. Истина, обим ове сарадње још увек није велик, али у сваком случају показују да су решења могућа…

До сада десет предлога

Скупштинској комисији за додељивање Октобарских награда стигло је десет предлога из радних колектива. Ови предлози се односе на појединце…На проширеној седници управног одбора предузећа „Меркур“ предложена је ОЛГА НОТАРОШ, директор привредно – рачунског сектора овог предузећа. Савет МЗ у Деспотову предложио је земљорадника ПЕТРА СЕКИЦКОГ који је потпредседник Савета и председник Комисије за изградњу комуналних објеката у месту. Управни одбор ЗЗ у Пивницама предложио је свог комерцијалног директора СТАНКА КЕРАВИЦУ.

Савет радне заједнице Основне школе „Веселин Маслеша“ предложио је учитеља ЈОВАНА КУКУЧКУ. Општински ватрогасни савез предложио је ГЛИШУ ПЕЈАКА, командира ватрогасног одреда и секретара Општинског ватрогасног савеза. Радни колектив грађевинске радње „Рад“ у Силбашу предложио је СТЕВАНА ПАЈИЋА, квалификованог тесара ове радне организације и председника радне заједнице.

Раднички савет „Житопродукта“ предложио је МИЛАНА ПЕЈАКА, директора. Колектив Основне школе „Петар Драпшин“ предложио је БРАНИСЛАВА НЕШИЋА, учитеља музичког васпитања. Управни одбор предузећа „Дунав“ у Челареву предложио је директора МОМЧИЛА КАРАНОВИЋА.

Свирепо убиство у Обровцу

У ноћи између уторка и среде у Обровцу се десио тежак злочин када је двадесетогодишњи радник без запослења Петар Манојловић на свиреп начин убио тридесетогодишњег трактористу Земљорадничке задруге Гавру Јовина. За сада се још увек не зна прави узрок убиства али се претпоставља да су се Манојловић и Јовин посвађали због девојака. Брзом интервенцијом органа СУП–а убица је откривен и на саслушању је признао да је ударцем мотке усмртио Јовина. Истрага је у току.

Отворена самоуслуга у Силбашу

У присуству многобројних гостију и мештана у четвртак пре подне у згради Задружног дома у Силбашу отворена је самоуслуга трговинског предузће „Подунавље“. Ово је трећа продавница ове врсте коју је отворило ово предузеће. Прва је отворена у Бачкој Паланци, а друга у Младенову…

Самоуслуга је веома модерно уређена и богато снабдевена артиклима. Према речима директора „Подунавља“ Владе Лешкова продавница ће правити промет од сто милиона старих динара.

Запуштен простор око новоградње

Скоро да и нема новоградње у Бачкој Паланци око које је након завршетка радова на изградњи лепо уређен простор… У Заводу за комунална и стамбена питања рекли су нам да они немају за сада довољно средстава за уређење овог простора али ће се ово питање морати ускоро решавати у склопу дуготрајнијег уређења града.

– Ми нисмо обавезни да уређујемо простор око новоградње нити да засађујемо цвеће у дрвореде – каже директор Завода за стамбена и комунална питања Ђуро Јовић – али ћемо и ово питање ускоро морати детаљно решити. Ове године ћемо уредити центар града и засејати травњаке и дрвореде а можда ће већ идуће године ако се нађе довољно средстава и ово питање доћи на ред, јер је већ крајње време да се и овај простор уреди уколико желимо да нам град буде лепши и чистији.

Из матичарског звања

Добили сина: Љуба и Рајко Ерцег, Стана и Анђелко Баштић, Илона и Андраш Фехер и Наталија и Данко Ковач.

Добили кћерку: Златица и Мартин Бачко, Ружена и Милан Крчмар, Драгиња и Радослав Гајић, Драгица и Милан Сабљић. Венчани: Ђура Сић и Божена Ханула и Михаљ Сабо и Ана Јовачевић.

Умрли: Умиљанка Паунић рођена Бирошевић (58), Љубица Јеленић рођена Ђукић (74), Чедомир Стајчић (73), Мара  Трнинић рођена Зороћ (85) и Вида Рашљић рођена Грубор (66).

Од готовог вересија Бачка – Дожа (Печуј) 2:3 (0:1)

Фудбалер Бачке имали су у прошлу среду великушансу да славе победу против реномиране мађарске екипе Доже из Печуја. Што им то није пошло за руком кривицу и овога пута сноси навална петорка која је по обичају била неефикасна. Бачка: Зори (Југовић), Апрцовић (Марковић), Флорић (Гајић), Сентин, Јовановић (Копач), Шаровић, Ремете (Станојевић), Марковић, Влајков (Курцинак), Олах, Шимичић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here