Учитељ учи азбуку

Времеплов „Недељне новине“ број 173 од 29. априла 1968. године

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 173 од 29. априла 1968. године.


Учитељ учи азбуку

На јесен ће Злата Матић поћи у први разред основне школе „Клара Фејеш“, јер је пре неки дан свечано уписана у књигу основаца. Не би ту било ништа необично да није у питању Злата Матић која је од рођења – слепа. Петар Пантић, учитељ поменуте школе, прихватио се дужности да подучава слепу девојчицу…

– Морао сам – каже нам Петар Пантић – да научим азбуку слепих. И, не само то. Ако будем имао могућности већ на јесен ћу почети да студирам тифлопедагогију на ВШП у Београду, да бих могао пружити помоћ Златици и у вишим разредима… Треба захвалити школи што је омогућила да у своје основце упише и слепу девојчицу. Па ипак, мала Злата не би остала у породичном дому да није било хуманости и разумевања вредног педагога.

– Ми смо захвални учитељу – каже нам Богомир Гашић председник Општинског одбора Савеза слепих. Јер је то први случај у Војводини да слепо дете похађа школу са осталом децом. Учитељ Петар Пантић је, упознавајући се са обучавањем слепе деце, одлазио у школу слепих у Земун. Међутим, скоро се увредио кад смо му понудили да платимо путне трошкове и дневницу!…

На нама је да забележимо диван пример људске солидарности, док надлежни не пронађу модус да се захвале учитељу, који после двадесет година рада учи азбуку.

Уместо етикете „непознат“

Лепа Ковачевић, поштански контролор је искусан службеник. На том радном месту се налази близу четири године. Људи су, каже склони да питају или – оптужују, зато смо контролора питали шта обухвата делокруг његовог рада да би могли и сами – да питамо и „оптужујемо“!

– Мислим, да нећу погрешити – каже Лепа Ковачевић ако кажем да ми је дужност да контролишем све радове у пошти: пријем пакета, препорука, рад благајне, претплате радио, ТВ… Не само пакети, већ и многа писма, враћају се пошиљаоцу и због нетачне адресе. А ипак смо због те наше немарности спремни да оптужујемо – пошту.

– Писма често лутају због непотпуне адресе – каже саговорница – нарочито кад су у питању војници. Уз то, војне власти понекад више дана држе пошиљке па се примаоци онда неоправдано љуте на нас у пошти. Ми се, наравно, трудимо да удовољимо свим нашим обавезама. И не само то. Недавно сам, на пример, преузела на себе обавезу достављача да пронађем М.И. који је имао пошиљку из иностранства. Због погрешне адресе се требало вратити. Умето тога телефоном сам се интересовала ко има родбину у Енглеској… И пошиљка је стигла у праве руке…

Споро се решава стамбено питање бораца

…Према евиденцији Општинског одбора СУБНОР тренутно на адаптацију постојећих и изграђивању нових станова чека 199 породица. У прошлој години у ту сврху утрошено је 1.600.000 динара, али то су минимална средства да би се овај проблем бар донекле могао ублажити. Милан Медић из Младенова истакао је да су се до сада сва средства за стамбену изградњу углавном сконцентрисала у Бачкој Паланци и села су увек остала на страни.

– Код нас у Младенову – рекао је Медић – и сада има борачких породица са 20 – 25 чланова. Њихово стамбено питање је јако лоше и због тога би морали тражити што хитније решење…

Према једној анкети види се да у нашој општини има 262 учесника рата који су материјално незбринути што је најбоља илустрација да је ово још увек један од највећих проблема Општинског одбора Савеза бораца. По овом питању најбоље резултате постиже организација из Младенова која свакодневно прикупља податке и помаже учесницима на сређивању докумената ради признавања радног стажа и пензионисања.

Математика и даље баук

И овогодишње такмичење математичара основних школа показало је да је овај предмет и даље највећи баук за ученике… Посебно забрињава податак да је од 108 ученика овог такмичења један већи број показао тотално незнање из математике и није постигао ни један од 25 могућих поена. Што је још најгоре лоше резултате постигли су ученици завршних разреда па зато и није чудо што средње школе добијају све лошије ученике…

Од осмих разреда најбоље резултате постигла је Марија Кишиз Челарева која је освојила 17 бодова и једина ће представљати нашу општину. На другом месту је Предраг Медан из Гајдобре са 11 бодова… Нешто бољи успех постигли су седми разреди где су се за међуопштинско такмичење квалификовали Никола Павић са 18 бодова и Добрила Чобрда из ОШ „Петар Драпшин“ са 15 бодова.

Шести разреди који неће учествовати на међуопштинском такмичењу показали су резултате испод очекивања. Једино је Снежана Јовишевић из Младенова нешто више одскакала од својих вршњака и постигла 12 бодова. А остали ученици били су знатно слабији.

У Бору севале варнице

Нико није очекивао да ће се Бачка из Бора вратити са ореолом победника, а поготово што је против себе имала одличну екипу Бора која незадрживо јуриша према Првој лиги. Међутим, ипак мало је требало да се наши врате непоражени и у свој биланс упишу један драгоцен бод. У целини Бачка је у Бору пружила добру, али неефикасну игру… Илустрације ради навешћемо да је сам Лемић поред неколико повољних шанси упропастио чак и једанаестерац који није успео да реализује… У среду и недељу Бачку очекују два тешка сусрета са Победом у Прилепу и Ловћеном на Цетињу, ако се врате бар са једним бодом, то би био успех…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here