Најезда комараца због кише: Прскање је немогуће, ево како да се заштитите

Ове године појавили су се раније, такав је утисак. Узрок су обилне падавине, па је висок водостај река утицао на њихову бројност.

656

Када пада много кише у овако топлим данима долази до множења комараца из два разлога – киша им прија, а прскање је немогуће.

Долазе из Европе али и са азијског континента. Има и домаћих. Ове године појавили су се раније, такав је утисак. Узрок су обилне падавине, па је висок водостај река утицао на њихову бројност.

Кренуло се са сузбијањем ларви комараца у приобалним деловима река и каналима. За то нису потребни посебни временски услови. Али за хемијско, и од ове године биолошко сузбијање комараца, неопходно је да температура буде од 18 до 25 степени без кише и ветра како би било ефикасније. Прскање није штетно за грађане. Биолошки препарат се не прска често, делује на бази позитивне бактерије, како кажу стручњаци, и брзо се разгради у природи.

Опасност прети од кућних и азијских комараца

Оно чега би требало да се пазимо јесте кућни комарац. Настањује затворене просторе и може да пренесе вирус Западног Нила.

У последњих неколико година код нас се појавио азијски комарац који може да пренесе више од 20 различитих врста вируса. Њега и кућног комарца је најтеже сузбити јер им је потребно врло мало воде. Могуће је, али ретко, да се, када заливамо цвеће, на тим местима појаве ларве. Најбоља заштита је зато мрежа на прозорима, кажу стручњаци.

Како се заштитити

Светла и лагана одећа помажу у борби против комараца, јер одећу тамне боје комарци лакше примећују. Помажу и разни препарати, попут спрејева, спирала или таблета против комараца.

Постоји и природан лек: комбинација еукалиптуса и лимуновог уља може бити једнако ефикасна као препарати. Наравно, увек помаже да носите дуге рукаве и ногавице.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here