Данас су Зимске задушнице

Верује се да запаљена свећа осветљава пут умрлима

Фото: Getty images

Данас су Велике или Зимске задушнице, које најављују припреме за почетак Часног поста. У појединим крајевима знају их и као – Отворене задушнице, јер се верује да Свети Петар, кључар пакла и раја, на овај дан отвара гробове. Обичај је данас изаћи на гробља и запалити свећу покојницима.


Највеће, и по многима најважније задушнице су баш данашње, седмицу уочи Васкршњег поста. Најраније могу да буду 6. фебруара, најкасније 13. марта, што зависи датума Васкрса.

Излази се данас на гробља, пале свеће и тамјан, деле прилози за душе умрлих и у спомен на њих, чине добра дела. Верује се да запаљена свећа осветљава пут умрлима до следећих зимских задушница а молитва праведнога много може помоћи душама покојника.

Тамо где није могуће изаћи на гробље, свеће за помен покојника пале се у цркви или код куће.

На гробље се обавезно износи жито, вино и свећа. Жито је симбол смртног тела и бесмртне душе у светлости Царства небеског.

Црно вино означава Божје милосрђе којим се лече ране греха. Свећа је символ светлости Христове.

Зимске задушнице најављују припреме за почетак Часног поста. Увек су у суботу, пред Месне покладе.

У исхрани, месо се користи још данас и сутра, а од понедељка почиње Сиропусна недеља, када употреба меса није дозвољена, већ само бели мрс. Часни пост ове године почиње 27. фебруара.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here