Велике задушнице – данас се излази на гробља

Верује се да запаљена свећа осветљава пут умрлима

345
Фото: Pixabay

Данас су, девете суботе пред Васкрс, Велике или Зимске задушнице, које најављују припреме за почетак Часног поста. Обичај је данас изаћи на гробља и запалити свећу покојницима.


Одувек се сматрало да су најважније задушнице баш данашње, уочи Васкршњег поста. Најраније могу да буду 6. фебруара, најкасније 13. марта, што зависи од датума Ускрса.

Данас се излази на гробља, пале свеће и тамјан, деле прилози за душе умрлих и у спомен на њих, чине добра дела. Верује се да запаљена свећа осветљава пут умрлима до следећих Зимских задушница, а молитва праведнога много може помоћи душама покојника.

Тамо где није могуће изаћи на гробље, свеће за помен покојника пале се обавезно у цркви или код куће. У појединим крајевима Велике задушнице знају и као Отворене, јер се верује да Свети Петар, кључар пакла и раја, на овај дан отвара гробове.

Зимске задушнице најављују припреме за почетак Часног поста. Увек су у суботу, пред Месне покладе. У исхрани, месо се користи још данас и сутра, а од понедељка почиње Сиропусна седеља, када употреба меса није дозвољена, већ само бели мрс. Часни пост ове године почиње 18. марта.

1 коментар

  1. Na groblje se, zarad ljubavi prema preminulima, odlazi onda kada se oseti potreba, tj. „unutarnji poziv“, a ne onda kada to crkva kaže… Jao onima koji slede crkvena podmetanja…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here