Када почиње Божићни пост и која су његова правила?

Православни верници се овим постом припремају за празновање рођења Исуса Христа

Фото: БАП ВЕСТИ

Божићни пост почиње 28. новембра и траје 40 дан, до Бадњег дана – 6. јануара. Православни верници се овим постом припремају за празновање рођења Исуса Христа.


Пост има две стране: телесну и духовну. Телесни пост је уздржавање од извесних јела и алкохолних пића. Духовни пост подразумева одрицање од сваке врсте грешних и злих помисли, жеља и дела.

Поред молитве, и свега што служи духовном животу, црквени оци приписују и посту нарочиту важност. Они посматрају тело и душу као једну целину и тако их и третирају у свим њиховим манифестацијама. Без духовног поста, кажу оци, сам телесни пост се не прихвата, пише црквени календар.рс.

Правила Божићног поста

У току Божићног поста не једе се месо, бели мрс и јаја. Уље и вино су дозвољени свим данима осим среде и петка који се посте „на води“. Риба се једе сваке суботе и недеље као и на Ваведење Пресвете Богородице, чак и ако празник падне у среду или петак.

Последње недеље Божићни пост је строжи, без употребе рибе, а по могућности је „на води“. На Бадњи дан се не употребљава ни уље ни вино, већ се обавезно пости „на води“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here