Стигли снежни дани – забелеле се планине

Временска прогноза

Фото: Pexels

У месту Рудно, на обронцима Голије, нападало је до 20 центиметара снега. Снег висине 30 центиметара и на Гочу, где због кварова на далеководима нема струје. Падавине и у ужичком крају.


У брдским и планинским пределима дошло је до повећања снежног покривача, као што је и најавио Републички хидрометеоролошки завод.

У Рудну на Голији је до 20 центиметара снежног покривача, док је нешто више снега, до 30 центиметара, нападало на Гочу. Иначе, на тој планини нема струје због кварова на далеководима са врњачке и краљевачке стране.

Ниво река је испод границе редовне одбране од поплава и поред кише која у том крају пада 36 сати.

Снег који је на Копаонику почео да пада синоћ, од 23 часа, достигао је 16 центиметара висине. Овога јутра измерена температура је -5 степени, видљивост је 600 метара и дува североисточни ветар.

Ниске температуре погодовале су производњи вештачког снега па су ноћас активирани и топови за вештачко оснежавање главних стаза у центру скијалишта.

“Ски опенинг“, манифестација која означава званични почетак зимске туристичке сезоне на Копаонику, биће организован од 7. до 10.12. уз бесплатно скијање првог дана за све посетиоце.

Највише посла у ужичком крају путари су имали преко Златибора и у Новој Вароши.

У ужичком крају од ноћас снег пада у вишим пределима, а од јутрос и у нижим пределима благо провејавају пахуље.

Проходни су сви путеви, нема снега на магистрали. Због најављених нових падавина и даље важи забрана за камионе са приколицом и шлепере.

Од поподнева киша у нижим крајевима прелази у снег

Киша у нижим пределима ће од средине дана и после подне са даљим падом температуре прећи у снег.

Више падавина биће на југозападу, југу, југоистоку и истоку Србије. У нижим и брдским пределима очекује се формирање снежног покривача висине од 5 до 20 центиметара, на планинама локално и више од 30 центиметара.

Дуваће слаб и умерен, повремено и јак северозападни ветар.

У недељу ће бити умерено до потпуно облачно, хладно и ветровито, местимично са краткотрајним снегом. Више падавина очекује се на истоку и југоистоку земље, али ће та количина падавина бити мања у односу на суботу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here