Какво нас време очекује за викенд и хоће ли се пробудити „баба Марта“?

Временска прогноза

Након неколико прохладних и тмурних дана данас нам стиже отопљење и разведравање, а имаћемо и јачање кошаве која ће у недељу и понедељак достизати олујну јачину. Поље ниског ваздушног притиска које нам је претходних дана донело нестабилно и кишовито време премешта се даље ка истоку, што за последицу има стабилизацију времена и разведравање, каже метеоролошкиња Euronews Србија Љубица Гојковић.


„Тако ће први дан викенда обележити суво, али променљиво облачно време. У Војводини ће бити нешто више сунчаних периода, док се више облака задржава јужно од Саве и Дунава. У вечерњим сатима долази до развоја локалних кишоносних облака на западу и југу земље“, навела је она.

Након прохладног јутра дан ће бити релативно топао. Максимална дневна ће се кретати од шест степени Целзијуса на истоку до 16 на западу земље. У Београду данас око 14. подељка.

„Што се тиче ветра – јужни и југоисточни ветар ће током дана постепено јачати. У већини места дуваће умереним интензитетом, док ће у кошавском подручју бити и појачан“, рекла је Гојковић.

Други дан викенда, како је додала, обележиће ветровито, претежно сунчано и веома топло време, са температуром и до 22 степена Целзијуса у западним пределима. У Тимочкој крајини остаје прохладно и облачно, а жива у термометру неће прелазити 11. подељак.

„Због јаког и олујног ветра који ће у кошавском подручју и у планинским пределима дувати брзином и преко 80 километара на сат на снази ће у недељу и понедељак бити жути и наранџасти метеоаларм. Препоручује се опрез у саобраћају“, додала је.

Око просека за март

„Од понедељка долазимо под утицај циклона, овај пут са севера Европе, што ће узроковати дестабилизацију времена, пад температуре и скоро свакодневне падавине. Температура ће се током целе наредне недеље кретати између 10 и 15 степени, што је око просека за прву половину марта“, рекла је Гојковић.

Дугорочни модели за март најављују температуру око и мало изнад просека, дакле од 12 до 18 степени Целзијуса.

„Падавине ће у првој половини месеца бити мало чешће, док се за крај марта и почетак априла прогнозира нешто сувљи период“, закључила је Гојковић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here