Пакујте кофере, време је за првомајска путовања!

221
Foto> freepik.com

Пролеће је најлепше доба године. Температуре су савршене, није ни исувише топло, ни хладно. Све је озеленело и процветало, природа се увелико пробудила, а сунчеви зраци као да вас позивају да се пробудите и раздрмате. Искористите их да напуните батерије, јер ће вам требати енергије до летњег одмора. Приближава се 1. Мај, а сви добро знамо шта то значи – слободни дани и мини предах од пословних и осталих свакодневних обавеза.

Куда поћи током првомајских празника?

Роштиљ са друштвом је увек сјајна идеја, али будимо искрени – то је нешто што можете организовати током целе године. Било да имате свега пар слободних дана или планирате да их спојите са остацима годишњег одмора, имамо идеје куда бисте могли да се запутите. Припремили смо за вас нека од најлепших први мај путовања на чаробне дестинације које ће вас одушевити!

Адреналинска авантура – рафтинг Таром

Река Тара настаје у Црној Гори, а последњих 40ак километара њеног слива природна је граница између њене матичне земље и Босне и Херцеговине, пре ушћа у Дрину. Зашто је ова деоница Таре толико интересантна? Због рафтинг авантуре на коју хрле туристи из свих земаља Европе!

Наиме, од раног пролећа, када снегови са планинских венаца почну да се отапају, брзаци Таре позивају све љубитеље адреналинских спортова на искушење. Ако сте један од њих, време је да са људима истих интересовања опробате своју снагу и издржљивост. Вођени обученим инструкторима савладаваћете немирне воде заједничким снагама, док се у вама преплићу узбуђење и дивљење. Тару окружује предивна нетакнута природа, богата биљним и животињским светом.

Смештени у живописним камповима крај Дрине уживаћете у свежем ваздуху, дружењу, укусним јелима и пићима. Могућности излета су такође бројне – у близини је река Пива са својим чудесним кањоном, Пивско језеро, Национални парк “Сутјеска” и бројне друге природне лепоте!

Доживите магични Истамбул

Истанбул је кроз векове био жељена дестинација од стране бројних империја које су желеле да га покоре и присвоје. Збиља, има нечег магичног у овом граду који представља капију између истока и запада, Азије и Европе.

Ако први пут путујете у Истанбул приликом путовања први мај, биће вам потребан списак свих атракција које у граду на Босфору једноставно морате видети. Од историјских и религијских споменика – Аје Софије, Плаве џамије, подземне Базилике и Топкапи палате, преко Хиподрома, паркова и музеја, нећете знати куда пре да се запутите.

Док отворених уста одушевљено посматрате заоставштине најмоћнијих цивилизација у историји света, не заборавите да обиђете и турске пијаце. Најпознатија и највећа је Велики Базар, где можете пронаћи све што пожелите – од ретких зачина до најквалитетније коже. Окусите турске специјалитете јединственог укуса, пробајте праву туску кафу и не заборавите да купите ратлук, баклаве и кадаиф за понети!

Упознајте лепоте Прага

Праг је град чудесне лепоте, у којем се са мало новца можете незаборавно провести и створити успомене за цео живот.

Током боравка у Прагу посетите староградски трг из 13. века, звани Староместске Намести, драгуљ круне архитектонске славе Прага, који је 1992. године проглашен за светску баштину Унеска. Катедрала Светог Вида, смештена у Прашком дворцу, је најважнија и највец́а црква у Прагу. Катедрала је место сахране бивших чешких краљева и дом чешких крунских драгуља.

Не пропустите да обиђете чувени Карлов мост, један од најлепших мостова у Европи ако не и најлепши. Не пропустите да протрљате плочу која приказује мучеништво Јована Непомука да бисте добили срец́у, према традиционалним веровањима. Карлов мост има 32 јединствене старе статуе дуж распона од 520 метара, ширине 9,5 метара, висине 13 метара и стоји на 15 стубова.

Праг је познат по својој разноликој архитектури и музејима, уз богат и јефтин ноц́ни живот и широке могуц́ности куповине. Такође је познат по издашној храни и јефтином али врхунском пиву које морате да пробате, заједно са добро одржаваним градским центром светске баштине УНЕСЦО-а.

Заљубите се у мостове Будимпеште

Будимпешта, мађарска престоница, простире се на обали Дунава и један је од најлепших европских градова. Позната је по својој богатој култури, подземним пец́инама, легендарним мостовима и по томе што је светска СПА престоница. Будимпешта је такође надалеко чувена по светски познатим Руин Баровима, прелепој згради парламента и пријатним локалним искушењима.

Лет балоном у Кападокији

Кападокија је идеална дестинација и за љубитеље природе и за љубитеље историје, као и за обожаваоце адреналина. Долине Кападокије су једна од главних дестинација за планинарење и јахање у Турској, док су снимци живописних долина учинили регион једним од најбољих места на свету за посету. Једна од најзанимљивијих атракција овог поднебља је лет балоном.

Балони лете свакодневно током целе године. Типичан план лета је изнад подручја долине Црвене, Руже и Мескендир, мада понекад услови ветра значе да летите изнад других околних подручја. Вожња балоном на вруц́и ваздух траје око један сат, а призор на стотине шарених балона око вас у ваздуху и чудесне живописне природе под вама одузима дах.

Првомајско путовање које вас води у Кападокију укључује и обилазак Анкаре, турске престонице, која обилује културним, религијским и историјским споменицима.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here