Jедноставан трик за брзо љуштење печене паприке

Да ли сами спремате ајвар?

2196
Foto: Shutterstock

Љуштење паприка за ајвар зна понекад да вам зада велике муке. Открићемо вам један сјајан трик који ће вам олакшати посао.


Припрема паприка за ајвар

Искусне домаћице се редовно користе разним цакама, али за почетницу у кухињи, љуштење паприка је некада права „ноћна мора“.

Због тога би најбоље било да, уколико се припремате за прављење свог првог ајвара, искористите овај мали трик који ће вам сигурно много олакшати посао.

У чему је трик?

Чим испечете паприке, одмах их покријете или вежете у најлонску кесу.

Затим их баците у дубоку чинију и прекријте их пластичном фолијом, или их ставите у лонац, а онда лонац прекријте поклопцем.

За ово може да вам послужи чак и пластична кутија за храну.

Шта се тада догађа?

Паприке испусте вишак течности и паре, па то омекша кожицу и омогући вама да је без проблема огулите, односно ољуштите.

Уколико се плашите да ће вам на прстима остати мрље од паприке, за гуљење кожице користите папирни кухињски убрус.

Савет: Уколико желите да вам се паприке осећају на дим, гулите их у посуди у коју сте сипали воду.

Такође, немојте их држати дуго поклопљеним, већ тек толико да се охладе довољно да можете да их држите у руци, а да се не опечете.

Рецепт за јужњачки ајвар

Састојци:

  • 4 кг црвене паприке
  • 2 дл уља
  • 2 кашике винског сирћета
  • со по укусу

Припрема:

Паприке темељно оперите и добро осушите, па их пеците на роштиљу на тихој ватри док не омекшају. Печене паприке ставите у кесу и велику посуду, па их добро ушушкајте.

После неког времена паприке ољуштите од кожице, очистите их од петељки и семенки, па их оставите да се оцеде у току ноћи.

Следећег дана самељите паприке на машини за млевење. Шерпу у којој ћете кувати ајвар мало науљите, додајте паприке, па ставите на шпорет.

У другу шерпу сипајте остатак уља и ставите је на ринглу да се добро угреје. Док се уље греје, мешајте паприке у шерпи на средње јакој ватри око 20 минута.

Загрејаним уљем прелијте паприке. Ајвар пржите два-три сата док не прокључа.

Ајвар је готов када варјачу повучете по средини шерпе, а видите дно. Пред крај додајте сирће и со, па врућ ајвар сипајте у вруће и чисте тегле.

Затворите их и ставите у рерну на око сат времена на 75 степени. Тегле оставите у затвореној рерни док се не охладе, а онда их чувајте на хладном и мрачном месту до употребе.

Пријатно!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here