Рецепт за савршену француску салату

Предлог за празничну трпезу

1244
Фото: Canva

Састојци:

– 450 г смрзнуте мешавине грашка и шаргарепе

– 300 г кромпира

– 200 г киселих краставаца

– со

– 360 г мајонеза (4 кесице)

– ¼ киселе јабуке

– 2 кашике павлаке

– 1 кашичица сенфа

– црни бибер

– со

Припрема:

Замрзнуту мешавину поврћа ставите у кључалу посољену воду и кувајте око 10-15 минута док се грашак и шаргарепа не скувају.

Истовремено, у другу посуду са посољеном хладном водом ставите кромпир у кору да се кува док не омекша. Важно је да се кромпир кува цео у љусци да се не би распао.

Грашак и шаргарепу оцедите и охладите, а након што се кромпир охлади, ољуштити кору и исецкајте на једнаке комаде. Затим исецкајте киселу јабуку која ће салати додати свежину и додати је у чинију са сецканим поврћем.

Помешајте мајонез са сенфом, павлаком, сољу и бибером и додајте у мешавину поврћа. Додајте краставце и све лагано промешајте.

Кисела јабука у француској салати је велики контраст мајонезу и богатству куваног жуманца, иако је то и даље прилично контроверзна тема и неки људи не желе да је ту стављају.

Да би ваша француска салата била што боља, следите неколико савета:

– Поврће је важно исецкати након кувања јер ће мање упијати воду и салата ће бити укуснија. Такође, пазите да коцке буду исте величине, односно што мање.

– Кромпир скувајте у љусци, тако да мање упије воду. Изаберите кромпир средње величине и кувајте га око пола сата до 45 минута.

– Ако француску салату зачините бибером, користите млевени бели бибер да се не примети у салати.

– Ако желите да омекшате салату, додајте две до три кашике павлаке. Међутим, ако желите још блажи укус, додајте пола сецкане јабуке.

Пријатно!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here