У којим годинама су људи најнесрећнији?

Ново истраживање показало је у ком периоду живота су људи најнесрећнији.
Истраживање Дејвида Бланчфлауера, професора економије на колеџу Дартмут, потврдило је постојање кризе средњих година, а чини се да она посебно погађа људе старије од 47 година.


„Постоји криза средњих година са најнижим нивоом задовољства око 50. године, што је била и моја најнижа тачка среће. Постоје докази да се за већину људи ствари од тада поправљају“ рекао је он.
Бланшфлауерова студија, која је узела у обзир пол, образовање, брачни статус и статус радне снаге, даље подржава теорију „криве среће“, која каже да наши нивои среће опадају у првим деценијама одраслог доба, а затим доле до дна у нашим касним 40-им или 50-им годинама, након чега поново расте.
Већина људи у касним 40-им је део онога што се назива „генерација сендвича“. Односно, они истовремено брину о старим родитељима и сопственој породици.

Бланцхфловер је недавно објавио два рада који су анализирали ниво среће и несреће током живота особе.

Након што је прегледао податке од отприлике 500.000 људи из 132 земље, открио је да за људе у напредним земљама ниво среће почиње да опада са 47,2 године. У земљама у развоју људи су најнесрећнији у доби од 48,2 године преноси

1 коментар

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here