Четири намирнице које постају токсичне када се држе у фрижидеру

516
Фото: Getty images

Иако фрижидер одржава храну свежом, неке намирнице не би требало чувати у њему јер могу постати токсичне.


Докторка Димпл Јангда, која је специјалисткиња за здравље црева, на Инстаграму је навела да су те намирнице бели лук, црни лук, ђумбир и пиринач и открила разлоге због чега је то тако, пише Index.hr.

Бели лук

Бели лук се може убуђати ако га држите у фрижидеру.

„Никада немојте држати бели лук у фрижидеру јер врло брзо почне да се ствара буђ, а буђ на белом луку заправо се повезује с раком“, рекла је Јангда и саветовала да бели лук држимо на сувом и мрачном месту.

„Бели лук је ниске киселости, што га чини склоним таложењу бактерије Clostridium botulinum, која је један од криваца за ботулизам“, упозорила је она.

Црни лук

Црни лук је култура која је отпорна на ниске температуре. Стручњакиња објашњава: „Када лук ставите у фрижидер, скроб почиње да се претвара у шећер и почиње да се ствара буђ. Многи људи праве ову грешку. Пресеците главицу лука, половину искористе за припрему јела, а другу половину ставе у фрижидер. Немојте то радити“, апеловала је Јангда.

Ђумбир

Попут белог и црног лука, ђумбир је осетљив на буђ.

„Врло брзо почиње да се ствара буђ када га ставите у фрижидер, а то се повезује с затајењем бубрега и јетре. Немојте га хладити“, упозорила је Јангда.

Пиринач

Пиринач се може чувати у фрижидеру, али не дуже од 24 сата. Некувани пиринач може садржати споре Bacillus cereus, бактерије које могу узроковати тровање храном. Споре могу преживети кување.

Бактерија Bacillus cereus најбоље расте у температурном распону од 4 до 48ºЦ. У јелима попут пиринча бактерије могу производити токсине док се храна хлади, што доводи до симптома попут повраћања, дијареје и стомачних грчева. Симптоми се могу појавити неколико сати након конзумације поквареног пиринча, због чега је потребно одмах потражити помоћ лекара. Иако је смрт ретка последица, није искључена. Bacillus cereus може да расте у разним намирницама које садрже скроб, од пиринча до тестенине.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here