Како сланина утиче на здравље?

Да ли је могућа алергијска реакција на њу?

361
Фото: Pixabay

Сланина је у једном периоду неправедно избачена са листе добрих намирница, међутим новија истраживања јој иду у прилог.


И да, реч је о правој сушеној сланини, без додатака адитива. Па да видимо како то сланина утиче на здравље, пише VeryWellFit.

На сваких неколико месеци се појављују текстови у којима се сугерише да се или избаци или убаци у јеловник. Истина је као и увек, негде између.

Будући да је сланина богата протеинима, и сиромашна угљеним хидратима, популаран је избор за оне који следе кето дијету. Такође, може да помогне у апсорпцији витамина Д и помогне у повећању енергије.

Повећава енергију

Сланина садржи шест од осам витамина Б, који су витални за рад мозга и енергије. Унос довољно витамина Б путем исхране је кључан за спречавање недостатка истог.

Поред тога, ова прерађевина је добар извор прехрамбених масти, које подстичу ситост и осигуравају енергију. Већина масти у сланини је мононезасићена, која садржи олеинску киселину здраву за срце.

Побољшава апсорпцију витамина Д

Истраживање из 2014. показало је да су они који су јели оброк с 30 одсто калорија из масти значајно повећали количину витамина Д коју су апсорбовали. Заправо, они који су уз оброк уносили масноће апсорбовали су 32 одсто више витамина Д од оних који су јели оброке без масти.

Осим тога, маст у сланини нас чини ситијима. Истраживања показују да када потрошач сматра да је храна укусна, то може да учини оброк задовољавајућим и помогне у контроли тежине. Дакле, ако посебно уживате у сланини, можда ћете открити да вам мала количина помаже да се осећате ситим.

Сланина и алергије

Иако су алергије на сланину ретке, ипак могу да јаве. Као и код било које друге врсте алергије на месо, она на сланину може да се развије у било којој фази живота. Ако имате алергију на сланину, то би могло бити повезано с алфа-гал синдромом (АГС).

Симптоми се јављају у различитим облицима, а у ретким случајевима приметна је и анафилаксија, што је потенцијално по живот опасна алергијска реакција која захтева хитну медицинску помоћ, пише City Magazine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here