Изузетно велика количина полена у ваздуху, раније цветање биљака

"Бележимо присуство чак 17 врста полена дрвећа"

84
Фото: Getty Images Signature

Последњи подаци мониторинга алергеног полена у Београду Агенције за заштиту животне средине показују да је забележено присуство чак 17 врста полена дрвећа, а раније су почели да цветају и корови као и траве, изјавила је јутрос Мирјана Митровић, руководилац групе за мониторинг алергеног полена те агенције.


Она је за Танјуг истакла да су изузетно топла зима, а и сам почетак топлог пролећа утицали на раније цветање алергених врста дрвећа, поред чега је дошло и до „изузетно велике продукције полена у ваздух”.

„Бележимо присуство чак 17 врста полена дрвећа, а раније су почели да цветају и корови као и траве”, рекла је Митровић. Према њеним речима, подаци мониторинга показују да је у високим концентрацијама претходних дана био полен брезе, тиса и чемпреса, врба, платана и то изразито на Новом Београду, затим и јавора, дуда, храста, јасена и ораха.

„Сви заједно у унакрсним реакцијама утицали су да се на алергијске симптоме жали велики број суграђана”, рекла је Митровић. Поредећи са истим периодом од прошле године, она каже да су знатно веће количине полена дрвећа, „а и доста су раније кренули полени коровских биљака и трава”.

„На сајту Агенције за заштиту животне средине, као и на нашој Андроид апликацији „Полен Србија” може се пратити какве су све вредности по свим градовима и у том смислу видети да ли нам одговара Соко бања или други део централне Србије, као и то да се не лечимо сами, већ у договору са лекарима, кренути раније 10 дана са терапијама пре него што крену алергени на које смо установили да смо алергични, односно да имамо проблеме”, рекла је Митровић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here