Ловоров лист и укусан и здрав, а ево и због чега

Ловор се гаји вековима

Ловоров лист се често користи као додатак за супе и сосеве — међутим, неретко у рецептима стоји да уклоните ловоров лист пре него што јело послужите. Због тога се можете запитати да ли је ловоров лист јестив и има ли користи за здравље.


Ловор се гаји вековима а користи се у медицинске сврхе и у светским кухињама, јер има карактеристичан, пикантан укус и мирис којима обогаћује месо, супе и варива. Користи се чак и као састојак колоњске воде познате као ловоров рум.

Ловоров лист такође можете пронаћи и у козметици, посебно у сапунима и детерџентима.

Ипак, ловоров лист може да помогне и код неких здравствених тегоба као што су гасови и надимање, и оштећења због слободних радикала захваљујући присуству антиоксиданаса. Постоје чак и неки докази да може помоћи у лечењу перути, болова у мишићима и зглобовима, кожних инфекција.

Ловоров лист доступан нам је свеж и сушен или млевен, у праху. Турски ловоров лист је најчешће коришћена врста.

Специфичан мирис и укус потиче од есенцијалног уља ове биљке, које чини око два процента њене тежине.

Најчешће се приликом кувања користи осушен цео лист, који се уклања пре сервирања, пошто цели листови могу представљати опасност од гушења.

Ловорово лишће има мало калорија и много витамина и антиоксиданаса, укључујући витамин А и полифеноле. Једна супена кашика (приближно 1,8 грама) измрвљеног ловоровог листа садржи око 5,5 калорија, 1,5 милиграма угљених хидрата, пола милиграма влакана, укупних масти 0,2 милиграма. Натријума је 0,4 милиграма, мангана 0,1 милграм, гвожђа 0,8 милиграма.

Ловоров лист, укључујући његово етерично уље, поседује антиинфламаторне, антимикробне и антиоксидативне предности због антиоксиданаса и других заштитних једињења која се налазе у биљци. Ова биљка садржи више од 80 идентификованих једињења, укључујући полифеноле, еукалиптол, цинеол, сабинен и линалол.

Једна студија спроведена на Пољопривредном и техничком државном универзитету Северне Каролине фокусирала се на антимикробне и антиоксидативне активности специфичних етеричних уља белог пелина, геранијума са мирисом руже и уља ловора на свеже производе против опасних бактерија, укључујући салмонелу и ешерихију коли. Сва три етерична уља су показала антиоксидативна својства, а највећа активност се јавља у есенцијалном уљу ловора.

Ловор може спречити појаву кандиде и помоћи у зарастању рана. Такође, показало се да ловоров лист има антифунгална својства, према неколико студија.

Једна анализа чији су резултати објављени у часопису Архив за оралну биологију показала је да се етерично уље ловор брани од кандиде. У студији је објашњено да је ловор „пореметио“ адхезију кандиде на ћелијске зидове, чиме је смањио њену способност да продре кроз мембрану, што га чини одличним додатком исхрани у борби против овог гљивичног оболења.

Поред борбе против кандиде, у студијама на животињама ловоров лист се користио као екстракт и као облог за зарастање рана.

Ловор и дијабетес

Могуће је да ловоров лист може помоћи у снижавању нивоа шећера у крви. Истраживање из једне студије показало је да су узимањем капсула од екстракта ловоровог листа ниво шећера у крви и ниво ЛДЛ холестерола опао код учесника.

Истраживање објављено у часопису Јоурнал оф Цлиницал Бyоцхемистрy анд Нутритион открива да ловоров лист може побољшати функцију инсулина. Студија је спроведена како би се утврдило да ли ловоров лист може помоћи у управљању дијабетесом типа 2.

Четрдесет људи је добијало различите количине ловоровог листа, у облику капсуле, дневно у периоду од 30 дана. Све количине су смањиле серумску глукозу и укупни холестерол, али није било значајних промена у плацебо групи.

Укупни исход показује да редовна конзумација ловоровог листа може помоћи у смањењу фактора ризика за дијабетес, па чак и кардиоваскуларне болести.

Помоћ при варењу

Ловорово лишће може утицати на гастроинтестинални систем тако што спречава оштећење желуца и подстиче мокрење, што помаже у ослобађању токсина у телу и помаже здрављу бубрега.

Унутар ловоровог листа налазе се одређена органска једињења која садрже ензиме који такође могу помоћи у смиривању узнемиреног стомака, заштити од камена у бубрегу и смањењу симптома синдрома иритабилног црева, као што су надимање и гасови.

Изгледа да биљка олакшава пробаву тако што побољшава процес варења, бори се против одређених бактерија које могу допринети настанку чира (укључујући хеликобактер пилорис) и помаже у повећању апсорпције хранљивих материја.

Потражите етерично уље ловоровог листа код проверених произвођача а када купујете ову биљку, потражите сушени ловоров лист без мрља, пазећи да нема пукотина.

Ако желите да купите свеже ловорове листове, потражите оне који су јарко зелени.

Користите га наравно и у кувању, уз рибу, пилетину, супе и чорбе,и осим у добром укусу, уживајте у бенефицијама које ловоров лист доноси вашем здрављу.

Чувајте ловорове листове тако што ћете их добро затворити, на пример у стакленој тегли са херметичким поклопцем. Ако се правилно складишти, осушени листови могу трајати до две године.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here