Како победити упорни кашаљ

Постоји више узрока кашља

Фото: Pixabay

Када смо као мали кашљали, маме и баке су нам стављале облоге, правиле домаће сирупе од лука и меда и давале топле чајеве. Поред тих добро познатих, традиционалних рецепата, постоје фармацеутски производи за умирење кашља. Кашаљ може бити сув или, уколико има слузи, продуктиван.


Гостујући у РТС Ординацији Николина Скорупан, магистар фармације, говорила је о препознавању врста кашља, лечењу и терапијама.

„Вирусне инфекције дисајних путева су најчешћи узрочник кашља. Међутим, постоје и нека стања која нису везана за дисајне путеве, а која могу довести до кашља. Ту се издваја срчана инсуфицијенција или како се то у народу још зове – затајење срца и обично је кашаљ код тих болесника знак погоршања болести и знак да се треба јавити кардиологу.

Осим тога, кашаљ може да се јави и у стањима која су везана са проблемима са желуцем, односно органима за варење. Код људи који имају такозвани синдром ГЕРБ, то је синдром код кога се желудачна киселина пење навише уз једњак и прави иритацију у ждрелу, односно у грлу. Због тога се јављају дуготрајни суви кашаљ и промуклост“, објаснила је фармацеуткиња и додала да људи некад не претпоставе да је то узрок кашља, већ мисле да је у питању нека алергија или прехлада.

Када се бира препарат против кашља важно је напоменути фармацеуту – од када траје кашаљ, одакле потиче кашаљ, да ли из грла или из доњих дисајних путева.

Може ли се кашаљ умирити домаћим сирупом од лука и меда

„Тај домаћи рецепт, заиста може да помогне и има научну основу, с обзиром на то да је лук богат слузима, а слузи облажу грло, као и рецимо производи на бази белог слеза, боквице, исландског лишаја. Са друге стране, мед се препоручује као први избор, прва нефармаколошка мера за ублажавање сувог, надражајног кашља, са једне стране зато што та слаткоћа стимулише лучење пљувачке, која облаже грло, које је надражено и иритирано, а са друге стране постоји једна интересантна претпоставка да тај сладак укус у мозгу, изазива такву реакцију да се производе наши ендогени опиоиди ендорфини, који умирују тај рефлекс кашља“, навела је фармацеуткиња.

Студије су показале, да деца или одрасли, који имају проблем са сувим надражајним кашљем, треба да узму пола до две кафене кашичице меда пред спавање, кашаљ може да се смири и тај ефекат меда траје чак и сутрадан.

Чајеви од белог слеза, боквице, исландског лишаја или сируп

„Чајеви су обично блажа средства, они су безбеднија средства, па кад имамо неке критичне или угрожене категорије које су под већим ризиком од нежељених дејстава, чешће ћемо се определити за чај, као код трудница. Са друге стране, код биљних сирупа морамо бити опрезни зато што неке особе, које су алергичне на полен трава, могу да буду алергичне на сирупе”, рекла је Скорупан, и додала да се догађало да неко узме сируп од јагорчевине и буде му лоше, или због тога што је алергичан на јагорчевину или због јагорчевине, која је за искашљавање.

Нагласила је да неће сваки суви кашаљ – прећи у продуктиван кашаљ.

Говорећи о пастилама од исландског лишаја и о томе да ли су препоручљиве за бол у грлу или за кашаљ, каже да могу бити и за бол и за кашаљ:

„Могу да покрију обе ствари, јер када кашљемо, зато што је изиритирано, изгребано, упаљено грло, тада ће нам и ти препарати на бази белог слеза, боквице, исландског лишаја, по могућству и пастиле које се дуже задржавају у грлу више помоћи.“

Шта од суплемената може да смири продуктиван кашаљ

„Има доста лекова који се користе за олакшавање искашљавања и они се могу добити без рецепта. Можда најпознатији међу њима је Нацетил цистеин или НАК, има широку примену. У последње време се користи и у борби против антибиотске резистенције. Показало се да код инфекција које су упорне, бактерије праве филмове и постају отпорније на дејство антибиотика. Испоставило се да НАК може да разбије тај филм. Када имају хроничне бактеријске инфекције или понављајуће бактеријске инфекције, лекари се опредељују да уведу паралелно и НАК, да би се олакшало дејство антибиотика“, рекла је гошћа РТС Ординације.

Особе које имају активни чир на желуцу или су имале руптуру чира на желуцу или дванаестопалачном цреву, не би требало да користе ништа од средстава за олакшавање искашљавања, зато што та средства стањују ту заштитну микозу, додала је Николина Скорупан. Тако НАК како разграђује секрет, тако и смањује заштитну облогу желуца, која је такође слуз у желуцу. Јагорчевина и мајчина душица, делују благо иритирајуће на желудац, па се не препоручује њихова употреба.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here