Најбоље биљке за прочишћавање ваздуха у дому

Захваљујући биљкама можемо успешно уклонити разне токсине из ваздуха.

ФОТО: Pixabay

У току зиме, од изузетне је важности да ваздух у просторијама у којима боравимо буде прочишћен. Срећом, постоје многе биљке који су моћна средства баш за то.


Хладнији дани су нас приморали да више времена проводимо у затвореном простору и излажемо се разним токсинима који и у мањим количинама изазивају здравствене тешкоће и самим тим угрожавају квалитет живота. Осим тога, ту су и штетна зрачења телевизора и рачунара којима смо окружени и код куће и на послу. Захваљујући неким најпознатијим биљкама можемо успешно уклонити разне токсине из ваздуха.

Сабља или свекрвин језик, биљка дугуљастих и меснатих усправних листова, прочишћава из ваздуха бензен, формалдехид и триклороетилен. Иначе, није захтевна за одржавање, добро подноси и сунце и хладовину, а можете је без страха ставити у близини радијатора, јер тај цвиет не воли пуно влаге.

Ђавољи бршљан/Златни пузавац популарна је пузавица која украшава многе домове и филтрира ваздух од бензена и формалдехида који је присутан у диму цигарете. Верује се како ђавољи бршљан доноси срећу. Не треба му пуно светла, а треба га свакако редовно заливати. Листови су му отровни па биљку ваља држати подаље од мале деце и кућних љубимаца.

Спатифилум је собна биљка позната по својим елегантним белим цветовима, међутим још је више позната по томе што се храни штетним зрачењем па је идеално сместити је уз ТВ екран или пак монитор од компјутера (уколико се ради о моделима који зраче). Уз то, спатифилум апсорбира бензен, формалдехид и триклороетилен, али и амонијак (често присутан у средствима за чишћење), као и ксилен и толуен који у изразито малој количини може изазвати мучнину и умор. Сок биљке у додиру са кожом изазива иритацију, а уколико се прогутају делови биљке, то ће изазвати болове у желуцу па ваља припазити ако имате малу децу и кућне љубимце.

Бамбус палма тропска је биљка и један од најбољих зелених прочишћивача ваздуха из којег савршено филтрира формалдехид, триклоретилен, ксилен и толуен. Премда јој треба осигурати довољно светла, никако не бисте смели да је сместите директно на сунце. Погодна је за љубитеље мачака, јер су њени листови безопасни за маце. Та атрактивна биљка доноси дашак лета у дом, стварајући тако топлију атмосферу чак и за најхладније зимске дане.

Гербер је цвет прелепих боја који ће улепшати простор, али га и очистити од штетних материја у ваздуху. Добро упија и штетне спојеве који се налазе у диму цигарете. Постоји око 100 разних врста гербера, а најчешће су жуте, роза, црвене, наранџасте и беле боје. Није му потребна велика њега, воли сунчана места и може поднети велике врућине, само га треба довољно заливати.

Бршљан је пењачица која обично расте око куће, али можемо је узгајати и као собну биљку па ће својим љупким срцоликим листовима чинити лепу декорацију у простору. Уз то што је лековит, бршљан ће наш дом очистити од свих штетних и отровних материја у ваздуху.

Драцена је тропска биљка пореклом са Мадагаскара и филтрира многе унутрашње токсине, укључујући и формалдехид. Леп је украс сваког дома, а може нарасти и до 3 метра. Треба избегавати директну светлост, пропух и хладноћу.

Алое Вера савршена је ждерачица разних штетних спојева из ваздуха, укључујући и зрачење ТВ екрана и монитора. Осим тога, можемо је искористити и за лечење опеклина и за израду препарата за кожу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here