Не бацајте воду од куваних јаја, можете лепо да је искористите

Вода након кувања јаја је природно ђубриво, штета би било да заврши у одводу.

Getty Images

Вода након кувања јаја је природно ђубриво, штета би било да заврши у одводу. Сваки баштован има своје трикове који чине чуда за његове биљке. Било да се ради о усавршавању рецепта за ђубриво или употреби бибера за одбијање штеточина, свако има неки свој тајни састојак.


Ако тражите нешто ново за негу биљака, вода од куваних јаја може бити одлична за ваше биљке. Вода у којој кувамо храну најчешц́е завршава у одводу, као када кувамо тестенине, јаја и слично. Међутим, воду након кувања јаја не треба бацати, јер је веома корисна.

Љуска јајета током кувања у води ослобађа минерале који могу бити од користи вашим биљкама. Посебно је богат калцијумом – љуске јајета садрже око 380 милиграма калцијума по граму, а нешто од тога се испере у воду.

Калцијум има вишеструку корист код обољења, на пример, повец́ава отпорност на болести, јача ћелијске зидове, али и активира ензиме. Иако је недостатак калцијума у ​​природи реткост, није сасвим искључен.

Калцијум има вишеструку корист код обољења, на пример, повећава отпорност на болести, јача ћелијске зидове, али и активира ензиме. Иако је недостатак калцијума у ​​природи реткост, није сасвим искључен.

Индикатори недостатка калцијума на биљкама су: „изгорели“ врхови листова, жутило лишц́а, спор раст и разне деформације.

Калцијум такође помаже у одржавању неутралног PH земљишта, чиме се обезбеђује идеално окружење за апсорпцију свих хранљивих материја које су биљкама потребне.

Вода након кувања јаја, поред заливања собних биљака, веома је корисна и за биљке у вашој башти. Ако имате башту, обавезно сачувајте воду након кувања јаја и „нахраните“ своје биљке, преноси klik.ba

Комадићи љуске јајета се такође могу користити за одбијање одређених штеточина. Ако ваше биљке нападну пужеви, баците измрвљене шкољке на земљу око корена биљке, стварајући баријеру широку око пет центиметара. Слуз створења неће моћи да стигне до биљке због оштрих комада. Ако имате само кућне биљке, направите „чај од љуске јајета“ да бисте подстакли њихов раст.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here