Три намирнице које је жена која је живела 122 године конзумирала сваки дан

Истраживали су шесторо људи који су имали више од 100 година

Foto: Pixabay

Британска компанија „Eden’s Gate“ спровела је истраживање о најстаријим људима на свету како би сазнала шта им је помогло да живе дуго.


Истраживали су шесторо људи који су имали више од 100 година. Наравно, исхрана, стрес и социоекономски статус су имали улогу у томе колико дуго су ови рекордери живели.

Споменута компанија навела је да Францускиња Жан Луиза Калман била настарија особа на свету – живела је 122 године, преноси магазин „Eat This, Not That“. Једном приликом навела је које три намирнице је јела сваког дана:

Чоколада

Њу је јела након сваког оброка. Иако некима може деловати чудно, ова намирница има бројне здравствене предности. Истраживање објављено у магазину „Антиоxидантс & Редоx“ показало је да је она корисна за срце, да помаже у борби против канцера и заразних болести које нарушавају имунолошки систем.

Маслиново уље

Америчко удружење за болести срца (АХА) наводи да маслиново уље између осталог садржи витамин Е и смањује ниво лошег (ЛДЛ) холестерола. Самим тим, ризик од срчаних обољења је мањи. Резултати истраживања који су објављени у „Journal of the American College of Cardiology“ показали су да је конзумирање великих количина маслиновог уља повезано с дужим животом. Лекари саветују да га користите уместо маргарина и мајонеза.

Вино

Калман је навела да је нарочито волела да пије порто, црвено вино које се прави у Португалији. Многи ову врсту вина конзумирају као део медитеранске дијете, која је проглашена најздравијом за организам. Наравно, битно је да конзумирате умерену количину, не више од једне чаше дневно.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here