Počela je sezona grožđa, a ono je zdravije nego što smo mislili

Grožđe donosi mnoge blagodeti našem organizmu

313
Foto: Canva

Grožđe je poznato po svojoj višestrukoj primeni. Većinom se širom sveta koristi za pravljenje vina, a na drugom mestu je suvo grožđe koje se konzumira samo ili u poslasticama.


Osim toga što je slatko pa nam prija, ovo voće sadrži brojne esencijalne sastojke koji su bitni za zdravlje našeg organizma.

Stručnjaci ističu da je na prvom mestu to što je grožđe bogato antioksidansima, odnosno sadrži različite fitonutrijente od karotenoida do polifenola koji sprečavaju nastanak raka i održavaju naše srce zdravim. Takođe, smanjuju pritisak kod osoba koje imaju problem i omogućavaju normalan protok krvi kroz krvne sudove.

Grožđe blagotvorno utiče i na kožu. Prema podacima istraživača sa Univerziteta Kalifornija, miks grožđa i benzoil peroksida uništava bakterije koje stvaraju akne.

Ono u sebi sadrži visok nivo kalijuma pa tako u 100 grama ima 191 mg kalijuma koji pomaže našem organizmu da se lakše izbori sa raznim zdravstvenim neprijatnostima i tegobama. Upravo kalijum pomaže osobama koje imaju problem s visokim krvnim pritiskom, holesterolom i sa srcem.

Od malih nogu nam govore kako treba da jedemo šargarepu jer je dobra za vid, ali malo ko zna da je i grožđe i te kako dobro za naše oči. Ovo je zato što ono smanjuje upale i povećava količinu zaštitnih proteina u retini, delu oka koji sadrži ćelije za odgovor na svetlo.

Grožđe poboljšava i rad mozga povećavanjem protoka krvi do mozga i ubrzava njegov rad. Osim mozga, grožđe štiti i naša kolena. Naučne studije rađene u Sjedinjenim Američkim Državama su pokazale da dnevni unos grožđa smanjuje bol u kolenima, pogotovo kod osoba koje pate od osteoartritisa.

Grožđe sadrži enzime koji deluju protivupalno. Olakšava rad arterija, poboljšava zdravlje srca i pomaže u oporavljanju drugih funkcija u ljudskom telu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here