Sutra se obeležava državni praznik, ali radno

15. septembar prvi put će biti obeležen kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

434
Zastava Srbije

SRBIJA: Sreda, 15. septembar prvi put će biti obeležen kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.


Ovaj praznik, kako piše Blic, biće radni dan. Kako su za ovaj list nezvanično rekli u resornom Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, sreda, 15. septembar jeste državni praznik, ali i praznik odnosno datum koji će biti radni dan. To je praksa i sa mnogim drugim državnim praznicima u Srbiji, poput Svetog Save koji se praznuje 27. januara, zatim Dana pobede (9. maja) ili Vidovdana koji se praznuje 28. juna.

Prvi put o novom državnom prazniku Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i danu kada je probijen Solunski front zvanično se pričalo u avgustu prošle godine.
– Doneli smo odluku koju ćemo sprovesti u delo. Dogovorili smo i koji datum da predložimo našim drugim organima, to bi bio 15. septembar, dan kada je probijen Solunski front –  rekao je predsednik Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji nakon sastanka državnog vrha sa političkim predstavnicima Republike Srpske.
To bi, kako je tada rekao, bio zajednički obeležen praznik u RS, Srbiji i svim srpskim sredinama širom sveta, „gde bi Srbi, ne smetajući nikome, ne čineći ništa ni protiv koga, pokazali da su isti narod, i da je muka, kao i uspeh, jednih, uvek i muka ili uspeh onih drugih“.
Govoreći o državnim praznicima, ovu godinu počeli smo sa 1. i 2. januarom povodom dočeka Nove godine, a zatim 7. januarom kada smo proslavili Božić, i nastavili u februaru kada smo obeležili Dan državnosti i to 15, 16. i 17. februara. Neradni dani u aprilu za vreme Vaskrsa bili su 17, 18, 19. i 20. april.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here