Šta je planetarno popularna dijeta autofagija?

Kako funkcioniše autofagija i koje su njene prednosti?

386
Foto: Pixabay

Planetarna popularnost dijeta koje se zasnivaju na „povremenom postu“ ima naučno utemeljenje u otkrićima o autofagiji, smatra doktor Dejan Škorić, hematoonkolog sa Univerzitetske dečje klinike „Tiršova“.


Autofagija je naučno dokazani proces. Japanca Jošinorija Osumija, koji je istraživao autofagiju, uživo sam slušao na svetskom kongresu dečje onkologije, koji je održan 2018. godine u Kjotou… Povremeno je primenjujem i uspeo sam da podignem psihofizičku kondiciju, koja mi je bila narušena posle teških sportskih povreda“, rekao je on za portal Demostat.

Preskočite doručak, jedete sve obroke u normalnim količinama u toku osam sati, što znači da ostalih 16 sati u toku dana, koji uključuje i period spavanja, postite, odnosno gladujete, uz minimalnu fizičku aktivnost – i akitviraćete proces autofagije.

To podrazumeva obnovu ćelija tokom koje se organizam podmlađuje, čisti od toksina i štetnih materija a daje dobre rezultate i u prevenciji različitih bolesti, sprečava stvaranje malignih ćelija pa čak i različitih oblika karcinoma.

Ove dijete podrazumevaju periode potpunog gladovanja od najčešće 16 sati u toku dana bez hrane dok se ostatak dana sve namirnice konzumiraju u normalnoj količini. Neki ljudi primenjuju čak i 24-časovni post.

„Najkraći period gladovanja koji aktivira autofagiju u ćeliji je 12 časova, a optimalno je od 16 do 24 časa. Zbog toga je veoma važno da večera ne bude posle 20 h, a da doručak bude posle 8 h sledećeg dana. Ako želimo da pokrenemo snažnu autofagiju, period gladovanja treba da bude najmanje 16 časova (večera u 18 h, a doručak posle 10 h sledećeg dana. Autofagiju mogu da primenjuju svi, osim osobe koje boluju od dijabetesa tip I (insulin zavisni dijabetes) i deca u razvoju, tj, do završetka puberteta“, kaže doktor Škorić.

„Savetujem da se konsultuje nutricionista, pogotovo ako se odlučimo na radikalne promene u ishrani. Ketogenu dijetu ne savetujem, jez izaziva acidozu u organizmu, što pogoduje razvoju malignih bolesti“, naveo je on.

Nauka intenzivno proučava i efekte autofagije u lečenju određenih bolesti kao što su Parkinsonova, Hantingtonova bolest pa i demencija. Postoje brojne studije koje proučavaju da li autofagija može imati efekte na prevenciju i lečenje određenih tipova karcinoma.

Pogledaj: Vojvođanski recepti – vanilice

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here