5 најлакших начина да поправите оштећену косу без одласка у салон

Да ли вам звуче познато речи попут "сува коса", "испуцали крајеви", "ломљење" или "фриз"? Наравно да вам звуче познато.

freepik

Да ли вам звуче познато речи попут „сува коса“, „испуцали крајеви“, „ломљење“ или „фриз“? Наравно да вам звуче познато. Све ове изразе повезујемо с оштећењем косе, што наговештава да ваша коса захтева посебну пажњу. Различити фактори попут бојења, стилизовања, па чак и свакодневног стреса могу довести до исушивања и оштећења ваше косе.


Када сте суочени с губитком косе, висококвалитетна нега може вам помоћи да поново преузмете контролу. Са производима за оштећену косу попут оних из Olaplex линије, можете да осигурате будући раст и задржите лепоту.

У овом чланку ћемо истражити различите врсте оштећења, узроке и ефикасне начине да обновите здравље своје косе.

Типови оштећења косе

Мат и сува коса

Коса која је оштећена губи свој природни сјај јер је лишена природних уља на спољном слоју. Употреба шампона са снажним хемијским састојцима може их додатно елиминисати са власишта и косе. Како бисте повратили сјај и здравље косе, препоручљиво је смањити учесталост прања и одабрати шампоне прилагођене вашем типу косе.

Mршeње косе

Оштећена коса је склона мршењу. Подигнуте кутикуле стварају трење између праменова, узрокујући њихово увијање. Отворене кутикуле узрокују трење између праменова, што доводи до увијања косе. Како кажу стручњаци за негу косе из Васиљев Шопa, ситуацију може погоршати недостатак влаге. Међутим, правилно четкање широким чешљем од дна према врху, уз употребу спрејева за размршавање, уља, регенератора и маски, може значајно побољшати стање косе.

Фриз

Када кутикула није равна, резултат може бити фриз (енг. frizz). Овај непријатан ефекат може се манифестовати на различитим нивоима – на површини косе, на врху или дуж крајева. Фактори попут влажности и оштећене косе често доприносе појави фриза. Срећом, серуми су ефикасно средство за контролисање ове појаве и пружају могућност да очувате глатку и лепршаву текстуру косе.

Крхкост и ломљење

Испуцали крајеви су резултат поделе прамена на два дела, што може довести до крте косе склоне ломљењу. Међутим, постоји ефикасно решење. Технике попут „hair dusting“ (шишање које укључује пажљиво уклањање само оштећених врхова косе, без скраћивања укупне дужине), заједно са коришћењем серума и регенератора, значајно доприносе обнављању и побољшању стања испуцалих крајева. 

Како третирати оштећену косу?

1. Нега косе

Пређите на благу рутину неге косе. Пре него што кренете у куповину шампона, регенератора, уља и серума, обавите одређено истраживање. Прање и кондиционирање косе су основни кораци сваке рутине када је реч о нези косе.

Осигурајте да бирате производе који су слободни од сулфата, парабена, алкохола, вештачких боја и мириса. Редовно перите косу како бисте се ослободили прљавштине, себума и мртвих ћелија коже. Можете користити третмане дубоког кондиционирања доступне на тржишту како бисте поправили оштећену косу. Ови производи садрже снажне састојке и имају дуже време деловања.

2.Користите серум за косу

Не можемо довољно нагласити важност серума. Серуми не само што пружају заштиту од термичког обликовања и контролишу непослушне власи, већ и придодају сјај вашој коси. Као опште правило, препоручује се наношење серума на целу дужину косе и на крајеве. Да бисте избегли изглед масне косе, битно је да избегавате наношење на теме.

3. Редово скраћујте косу

Редовно шишање косе сваких шест до осам недеља помаже код уклањања или спречавања испуцалих крајева. Испуцали крајеви, ако се не третирају, могу изазвати ломљену, суву и оштећену косу. Како бисте очували здравље и лепоту косе, редовно одлазите код фризера.

4. Кућне маске за косу

Приступачне маске које сами можете направити код куће доприносе обнови оштећене косе и побољшавају њено здравље. Ево неких предлога:

  • Авокадо: Користите зрео авокадо и јаје како бисте направили маску коју остављате на коси 20 минута. Авокадо је пун витамина, минерала и масних киселина – све што је потребно за очување здравља ваше косе.
  • Банана: Изблендајте зрелу банану са сиром или је помешајте са маслиновим уљем. Нанесите смесу на косу и теме, а затим оперите благим шампоном. Банане садрже угљене хидрате, калијум, витамине и природна уља која пружају влагу коси.
  • Јаје и лимун: Искористите беланце и пола лимуна да направите глатку смесу. Нанесите је на косу и покријте капом за туширање 30 минута. Затим исперите косу благим шампоном. Јаја су богата протеинима, витаминима А, Д и Е, делују као регенератор и враћају сјај. Лимун је антигљивичан и помаже у уклањању остатака производа са косе.

5. Уља за косу

Кокосово уље, као прави драгуљ природе за косу, има моћ да продре кроз кутикулу како би обновило оштећења. Затим, ту је маслиново уље, признато као изврстан хидратант, које враћа изгубљену влагу коси.

Бадемово уље рехидрира суве праменове и умањује непослушност, док арганово уље, с обиљем витамина Е и А, доноси хидратацију и спречава ломљење власи. Ово разноврсно коришћење уља чини их незаобилазним савезницима за очување здравља и сјаја ваше косе.

Закључак

Ако је ваша коса оштећена, могући кривци су термичко обликовање, избељивање, фарбање, врући тушеви, лоша неге косе и слично. Поправак оштећене косе може бити једноставан уз нежну негу, серуме, уља и кућне маске. Надамо се да ће вам ови трикови помоћи да ваша коса поновно заблиста у пуном сјају.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here