Пољопривредницима стижу решења о умањењу накнаде за одводњавање

Без обавезе плаћања од 1. јануара 2024. године

2439
Фото: Pixabay

Пољопривредницима у Србији почела су да стижу решења у којима је утврђен умањен износ накнаде за одводњавање за 50 одсто за ову годину, и укидању ове накнаде од 1. јануара 2024. године, потврђено је Танјугу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и удружењима пољопривредника Војводине који су ова решења добили.


На недавном састанку представника удружења пољопривредника из Војводине, министарке Јелене Танасковић и премијерке Ане Брнабић који је одржан у Кисачу један од захтева који су пољопривредници изнели је и реализација ове тачке из споразума потписаног у мају.

Воде Војводине као надлежна институција за спровођење ове измене Закона о накнадама за коришћење јавних добара, пољопривредницима је почела да путем електронске поште шаље решења о умањењу за ову годину и укидању за наредну, а рок за плаћање је 15 дана, а уколико не плате у предвиђеном року, обрачунаваће се затезна камата.

Накнаде за одводњавање за 2023. умањују за 50 одсто власницима, односно корисницима земљишта и објеката на мелиорационом подручју одређеном у складу са законом, као и да они од 1. јануара наредне године неће бити обвезници плаћања те накнаде, саопштено је раније из министарства.

Ово умањење, као престанак обавезе плаћања накнаде за одводњавање од 1. јануара 2024, прописано је изменама и допунама Закона о накнадама закоришћење јавних добара који је ступио на снагу 4. новембра ове године.

Прецизира се да се умањење плаћања за 2023. односи на земљишта уписана у Регистар пољопривредних газдинстава, објекте уписане у Централни регистар објеката у складу са законом којим се уређује безбедност хране, ако су истовремено уписане и у Регистар пољопривредних газдинстава, као и на објекте уписане у Регистар одобрених објеката у складу са законом којим се уређује ветеринарство ако је истовремено објекат уписан и у Регистар пољопривредних газдинстава.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here