ВМА дијета скида и до 15 килограма за 15 дана

Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Болничка или ВМА дијета позната је онима који траже брзо решење за губљење килаже, а наводно су је осмислили стручњаци Војномедицинске академије као режим исхране за пацијенте којима је било потребно да смршају и очисте организам непосредно пред операцију.


ВМА дијета држи се 15 дана и обећава седам до 15 килограма мање, детоксикацију организма и побољшање метаболизма. Мада звучи ригорозно, од ње не би требало да се осећате малаксало и исцрпљено, јер је осмишљена тако да обезбеђује довољну количину минерала и витамина. Опет, није ни опуштена као медитеранска дијета, нити је стручњаци препоручују као начин исхране који је одржив на дуже.

Састоји се из три круга која трају по пет дана, након чега је обавезна пауза од две недеље. У ВМА дијети препоручена су три оброка дневно (вечера до 20 сати), а између њих пауза треба да буде 4-5 сати. Забрањен је унос шећера, укључујући и било каквог воћа, осим поморанџи, забрањен је алкохол и све што садржи вештачке заслађиваче.  Со се уноси у минималним количинама, а потребно је пити најмање два литра воде (дозвољена је и лимунада и зелени чај).

Доручак је сваког дана исти и укључује једну поморанџу, парче двопека (или четири крекера) и шољицу кафе или чаја (без заслађивача), а сајт dijeta.net даје јеловник ВМА дијете за цео циклус од пет дана.

1. ПРВИ дан

Ручак:

1 кувано јаје
2 кашике киселе павлаке (киселог млека или јогурта)
1 двопек
1 поморанџа

Вечера:

1 до 2 двопека
2 кувана јајета
1 парадајз
1 краставац

2. ДРУГИ дан

Ручак:

1 кувано јаје
2 кашике киселе павлаке
2 двопека
1 поморанџа

Вечера:

1 двопек
125 г млевеног јунећег меса
1 парадајз
1 поморанџа

3. ТРЕЋИ дан

Ручак:

1 кувано јаје
2 кашике киселе павлаке (или киселог млека)
1 свеж краставац
1 поморанџа

Вечера:

1 двопек
125 г млевеног јунећег меса
шољица кафе или чаја без шећера
1 поморанџа

4. ЧЕТВРТИ дан

Ручак:

1 комад двопека
125 г младог крављег сира
1 парадајз

Вечера:

2 двопека (или 8 крекера)
125 г млевеног јунећег меса
2 свежа парадајза

5. ПЕТИ дан

Ручак:

200 г куваног јунећег меса
1 комад двопека
1 свеж парадајз

Вечера:

1 тврдо кувано јаје

500 г бареног поврћа

Напомена: Јунеће месо можете спремати као пљескавицу на тефлону са мрвицом уља или га динстати на исти начин уз додатак прстохвата соли.


ВМА дијета и вежбање

Током ВМА дијете можете слободно вежбати јер ћете имати довољно снаге и без проблема ћете моћи да издржите ваш уобичајени тренинг.

Уколико се професионално бавите спортом и имате екстремно напорне и исцрпљујуће тренинге, најбоље би било да се консултујете са својим изабраним лекаром или нутриционистом, како бисте знали да ли смете да наставите са таквим тренинзима током држања дијете.

Али ако се рекреативно бавите спортом и вежбањем, без било каквих проблема ћете моћи да наставите са истим током целог трајања дијете.

Најбољи резултати било које дијете су увек у комбинацији са физичком активношћу, било да је то шетање, трчање, лагане вежбе, кардио или јога.

Увек ћете бити задовољнији крајњим резултатима ако уз промену начина исхране уврстите и неку врсту тренинга. Такође о бенефитима по ваше здравље не морамо ни да причамо, јер ако вежбате чините себи и свом здрављу услугу.


Možda će Vas zanimati:

Jednostavan doručak koji oporavlja celo telo i topi masne naslage

Najbolji izbor zdravih masti: Orašasti plodovi, masline, semenke suncokreta…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here