Како да повећате продају својих прозвода или услуга?

Јована Данилов - Комерцијални директор БАП ВЕСТИ са више од пет година искуства у раду у сфери маркетинга.

Данас није проблем пронаћи шта продати, или коју услугу понудити, један је кључни фактор који је упитан, а то је коме и како продати оно што нудите. Како да вас купци пронађу и како купци могу сазнати за вас и вашу понуду?


Било би идеално да сви можемо лепо да живимо од продаје својих производа и услуга. Да, то је могуће. 

Међутим, то баш и није тако једноставно како се чини. Продаја може да вам представља велики проблем и изазива стрес, док је некима продаја уживање. Основни циљ сваког бизниса јесте продаја која треба да увећа профит и донесе повраћај улагања. Међутим, како то да постигнете и како да купци сазнају за вас? 

Одговор је Интернет! Сигурна сам да имате интернет и да велики део свог слободног времена проводите на њему. Интернет ће вам донети купаца баш онолико колико сте замислили. Верујем да се ту одмах поставља питање, како да се нађете на интернету, шта да радите, колики буџет да одвојите и одакле да почнете. Конкуренција на интернету је заиста велика, и треба се извдојити од мора понуда.

Тржиште се мења, као и навике и потребе купаца и потрошача

Прва и најважнија ставка, да би сте имали успешну продају, јесте да имате производ или услугу која је потребна тржишту на ком наступате са својом понудом. Ајде да разложимо ово. Можемо узети у обзир да ви имате продавницу одеће у неком месту дуг них година. Међутим, последњих годину дана сте приметили да вам је опала продаја и посета купаца. Верујем да кривите пандемију! Немојте, пандемија је утицала на повећање онлајн продаје у Србији за 80% посто, а највећи број продатих артиклова је гардероба. Међутим, иако је онлајн куповина присутна већ годинама – деценијама, заправо – тек је недавно стварно ушла у на тржиште региона.

Интернет продаја и укупни проценат продаје у Србији скочио је са 3% из 2006. године на 19% у 2020. години – а потом чак на 30 одсто у априлу 2021. године, због пандемије. Можете само да претпоставите шта ће се даље дешавати.

Свакако, пандемија није утицала позитивно на све делатности, па уколико сте међу угроженим делатностима, и опала вам је потражња, свакако размислите о томе да промените делатност рада. Истраживање тржишта вам је кључни фактор у томе.

Да се вратим на суштину – Како да повећате продају? 

Враћам се на питање, да ли тржишту требају ваши производи и услуге или ви мислите да је оно што нудите добро? Тај фактор је кључан, јер ако тржишту не треба то што ви нудите, изгубићете време и средства на вијање немогућег. Ако немате одговор на ово питање, можда је добро да се консултујете са неким ко би могао да вам помогне око маркетинг анализе и стратегије.

Почетни кораци: 

  1. Направите сајт – Зарада на интернету обично почиње од сајта. Он је основа вашег наступа на интернету. Сајт треба да буде лепо дизајниран, да има квалитетан и добро написан садржај. Важно је да буде брз, једноставан за коришћење и да на њему буду јасне путање кретања купца.
  2. Дефинишите своје купце – ко су они, где се налазе, шта раде и шта их занима, колико имају година и које су њихове потребе. Што се више приближите вашим купцима и упознате их, боље ћете знати како да их привучете.
  3. Оптимизација сајта – Да би купци могли да дођу на ваш сајт, сајт треба да излази на првој страни Googl-a, и треба да привуче купце да га посете.
  4. Социјалне мреже – 90% корисника интернета има социјалне мреже и можемо рећи да се у популацији створила већ нека врста „зависности“. Ваши купци су тамо, представите им вашу понуду, комуницирајте са њима, упознајте их и привуците их.
  5. Представите ваш производ или услугу на најбољи начин и истакните предности – Умеће класичне продаје никада неће бити превазиђено. Важно је да имате алате који ће довести купце, и алате који ће учинити да сазнају све о вама, али је ипак крајња комуникациа са вашим купцем кључна.

Како купци размишљају? 

Ви њих претерано не занимате, нити се удубљују у ваш посао, ваш производ или услугу. Они мисле само на себе и своје потребе, а ви им нисте претерано битни и могу вас у сваком моменту заменити са вашом конкуренцијом. Звучи сурово, али је тако. Размислите.

Купци желе да им неко реши њихов проблем, муку или потребу а да су притом сигурни да их неће превератити и да неће добити претплаћену улугу или неквалитетан производ. Мада, постоје и различити купци, неки су свесни шта добијају куповином, а ипак се одлучују за лошији квалитет.

Важно je да градите репутацију на интернету! 

Битно је какви су вам услови плаћања, да ли сте доследни ономе што сте им обећали у промоцији, да ли имате робе на стању како сте написали. Ако сте рекли да ће роба стићи у одређено време, испоштујте. Искреност у комуникацији је кључна, зато што тако градите поверење. На интернету се веома лако руши репутација код купаца. Не можете да утичете на негативне коментаре, ни да их уклањате, они остају присутни увек.

Ви све ово желите, али не знате како?

Имате у том случају две опције које зависе од вас и ваших ресурса. Прво, можете да се наоружате стрпљењем и да одвојите време за едукацију. На интернету постоји много садржаја који ће вам показати како да направите сајт, како да побољшате свој идентитет на социјалним мрежама, шта је важно код продаје, итд. А можете да ангажујете агенцију која ће брзо и ефикасно да уради оно што желите. Не знам да ли се слажете са мном да је данас време новац и да је набоље да свако ради оно у чему  је добар. Мој савет вам је да не одустајете од свог продајног циља, зато што је он остварив.

Контактирајте нас за помоћ 

Уколико вам треба помоћ око истраживања тржишта, израде сајта, онлине продавнице, социјалних мрежа, визуелног идентитета вашег бренда, будите слободни да ме контактирате. Биће ми задовољство да вам помогнем да повећате продају. Наша агенција за дигитални маркетинг пружа услуге које вам могу помоћи у реализацији ваших циљева, па слободно погледајте више о томе на сајту – BAP Marketing.


Прочитајте још: 

Због чега верујете да је маркетинг трошак, а не инвестиција?

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here