Како сачувати хризантеме за наредне године?

Време је куповине хризантема. Обратите пажњу у каквом је стању биљка, како изгледају листови и цветови. Ево и савета како и где их посадити

1884
Фото: Pixabay

Јесење хризантеме или јесење руже се сада могу пронаћи у цвећарама и пијацама. Пошто су вишегодишње, када их једном купите, могу бити украс дворишта десет и више година.


У понуди се могу пронаћи са крупнијим и ситнијим или великим цветовима попут руже. Обојеност цветова може бити бела, жута, љубичаста, бордо, једнобојне, двобојне. Избор је на вама.

Бирајте здраве саднице

Код куповине обратите пажњу у каквом је стању биљка, како изгледају листови и цветови. Ако сумњате на симптоме обољења или присуство штеточина, не купујте такве хризантеме.

Прегледајте дно саксије. Најбоље биљке морају имати уредно дно саксије из којих не сме изаћи корење. Оно мора бити у простору посуде, да чини коренову балу. То је знак да је биљка редовно заливана, додавана јој прихрана и узгајана на агротекстилу или некој другој фолији. Надземни део треба да је развијен, лопта грма компактна, листови и цветови здрави. Купујте само такве биљке.

У случају да на дну посуде видите корење које је изашло ван то је сигуран знак да биљка није редовно заливана и храњена. Њено корење је изашло у потрази за водом и храном, а често је знак да су саксије биле на земји. У том случају кроз отворе се могу увући разне штеточине и проузроковачи обољења.

Како да презиме?

У континенталним подручјима са оштријом климом препоручује се да биљке оставите у посудама. Сачекајте да прецветју и тада уклоните осушене цветове и прикратите гране за пет до 10 цм, највише за трећину. То ће обезбедити да биљка задржи лоптаст изглед, подстакнуће гранање што ће јој дати компактан изглед, створиће више пупољака који ће дати обилније цветање.

Током зиме држите посуду са биљком у негрејаној просторији, али где неће доћи до измрзавања. Повремено је залијте. На пролеће је посадите, јер су младе биљке осетљиве на измрзавање током зиме.

У топлијим подручјима после прецветавања и прикраћивања можете биљку посадити на стално место. Оне могу поднети хладноћу и нису преосетљиве. Кад видите да им опада лишће и изгледа као да су се осушиле не брините, биљка се припрема за нови вегетацијски период. Доласком пролећа и топлијег периода на гранчицама ће се појавити пупољци.

Ако садњу обављате на отвореном, бирајте осунчана места са добром дренажом земљишта. У садне јаме ставите на дно слој шљунка или ломљене цигле као дренажни слој, а у земљу додајте згорелог стајњака или неког другог органског ђубрива.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here