Србији одобрен зајам од 75 милиона долара за Пројекат спречавања и контроле незаразних болести

Кардиоваскуларне болести и злоћудни тумори одговорни су за преко три четвртине смртних случајева у Србији.

152
Фото: Pexels

Одбор извршних директора Светске банке одобрио је Србији зајам од 75 милиона долара за Пројекат спречавања и контроле незаразних болести, чији је циљ да се потпомогну настојања земље да унапреди спречавање и контролу незаразних болести и побољша здравствене исходе за своје грађане.


Кардиоваскуларне болести и злоћудни тумори одговорни су за преко три четвртине смртних случајева у Србији. Поред тога, пацијенти и даље сами сносе значајне трошкове приватних лабораторијских испитивања, дијагностичких услуга и специјалистичких прегледа који неретко нису доступни у јавном сектору без чекања, наводи се у саопштењу Светске банке.

„Циљ овог пројекта је да унапреди здравствене исходе за многе грађане Србије, и то кроз бољу превенцију и контролу незаразних болести“, рекао је Никола Понтара, директор канцеларије Светске банке у Србији.

Он је напоменуо да ће се у оквиру пројекта спроводити активности, како на нивоу примарне здравствене заштите, тако и у болницама, али ће се њиме обухватити и мање доступна подручја.

Један од циљева пројекта је подизање стручности и одговорности пружалаца здравствених услуга, истиче Светска банка.

За грађане, превенција и контрола незаразних болести побољшаће се кроз повећан обим скрининга ради раног откривања рака дебелог црева и тестирање узорака крви у циљу рутинске контроле дијабетеса и високог притиска.

Поред тога, рад на унапређењу квалитета хемотерапије пружиће оболелима од карцинома приступ стандарду здравствене неге и терапијама које могу да им побољшају квалитет живота, додаје се у саопштењу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here